Van 20 kg almám, egyértelmű mi fog kisülni egy részéből 😀 Nagyon szeretem az almás pitét, annyira egyszerű, mégis minden napszakban jól esik. Sütés közben őszies illatok, meleg konyha, kellemes zene és a legborongósabb nap is vidám lesz. Ha szeretnéd elkészíteni az én egyszerű, de nagyszerű almás pitémet, csak olvass tovább!
Hozzávalók: Forma mérete: 28 cm átmérőjű
- 375 g liszt
- 3 ek. cukor
- 1 tk só
- 220 g vegán vaj vagy margarin
- 4 ek. hideg víz
- kb 1 kg alma
- 100 g cukor
- 2 ek. keményítő
- 2 tk almás-pite fűszerkeverék
- 1/2 citrom leve
Elkészítése:
A lisztet szitáld egy nagy tálba, vágd hozzá a hűtő hideg vajat és morzsold gyorsan össze. Nem lesz egyszerű, a kemény vaj nehezen morzsolódik, de a lényeg az, hogy ne olvadjon nagyon meg a kezedtől. Add hozzá a sót, cukrot, a hideg vizet és gyúrd egy nagy tésztává. Nem kell szépnek lennie. Csomagold be és tedd a hűtőbe.
Az almákat ha szeretnéd pucold meg (én megpucoltam), szeleteld egy nagy tálba, add hozzá a cukrot, keményítőt, fűszereket és a citromlevet is. A fűszerkeveréket megtalálod az Őszi Receptes füzetemben!
Ha mindennel készen vagy, kapcsold be a sütőt 180 °C-ra. A tésztát vágd ketté és gyúrd át. Enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra. Tedd bele a pite formába és szúrkáld meg a tésztát. Nyújtsd ki a másik adag tésztát is. Az almákat tedd bele a formába a tésztára, majd borítsd rá a másik tésztát. A széleit nyomkodd össze, hogy összetapadjon. A maradékot vágd le, ebből készíthetsz díszt a pite tetejére. Vágd be a közepét, hogy a pára ki tudjon jönni.
Süsd nagyjából 50-60 percig, amíg szép barna nem lesz. Ropogós, fahéjas, ínycsiklandó desszertet készítettél!
Jó étvágyat,
Anna