Enchilada szósz
Ez a szósz tele van autentikus mexikói ízekkel. A bolti enchilada szószokkal ellentétben ez a házi készítésű szósz mentes a feldolgozott összetevőktől. Igazán pikáns, krémes szósz, ami tökéletes lesz az enchilada-hoz.
Hozzávalók
- 3 ev. olívaolaj
- 3 ev. liszt (teljes kiőrlésű lisztből is működik!)
- 1 ev. őrölt chilipor (ha nem bírod a csípóset nyugodtan csökkentsd)
- 1 tk. őrölt kömény
- ½ tk. fokhagymapor
- ¼ tk. szárított oregánó
- ¼ tk só, ízlés szerint
- csipet fahéj (elhagyható, de ajánlott)
- 2 ev. sűrített paradicsom
- 500 ml zöldségleves alaplé
- 1 tk almaecet
- Frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
Echilada szósz elkészítése
Ez a szósz gyorsan összeáll, ezért mérd ki a száraz hozzávalókat (a lisztet, chiliport, köményt, fokhagymaport, oregánót, sót és a fahéjat) egy kis tálba, és tedd a tűzhely közelébe. A paradicsompürét és a húslevest is a tűzhely közelébe helyezd.
Egy közepes méretű edénybe, közepes lángon melegítsd fel az olajat, amíg elég forró nem lesz ahhoz, hogy a liszt és fűszerkeverék enyhén fel nem pezseg.
Ha kész, öntsd bele a lisztet és a fűszerkeveréket. Folyamatos habverés közben főzd amíg illatozni nem fog és enyhén elszíneződik, körülbelül 1 percig. Keverd hozzá a paradicsompürét a keverékhez, majd lassan öntsd hozzá az alaplevet, miközben folyamatosan kevergesd, nehogy becsomósodjon.
Picit kapcsold magasabb hőfokra és forrald fel, majd csökkentsd vissza a hőmérsékletet és bugyogtatva párold, amíg be ne sűrűsödik. Ez nagyjából 5 perc. (A szósz hűlés közben még besűrűsödik.)
Vedd le a tűzről, majd csurgasd hozzá az ecetet, és ízesítsd ízlés szerint frissen őrölt fekete borssal. Sózd még, ha szükséges (én általában még egy-két csipetnyit teszek bele).
Használhatod is az enchilada elkészítéséhez. A következő recept az vegán enchilada!