Halibali! Nagyon régen tettem már fel posztot, szóval pont itt van az ideje! Torta recept pedig még nincs is, na de ennek is eljött az ideje. Erdeigyümölcsös, de persze kiváltható például eperrel, málnával, áfonyával vagy ezek keverékével. A pisztácia drága, de nagyon finom, szóval ha ritkán eszik ilyet az ember, megéri. Én nem annyira szeretem a kókusz ízt, de ide illik ☺ Persze ha te se annyira kedveled, akkor majd a recept végén leírok egy kis változtatást. Lássuk is:
Hozzávalók: 12 szelethez/18cm tortaforma
- 15-20 db zabkeksz (természetesen tej-tojás mentes), ha te is kerülöd a pálmaolajat, akkor készítsd el a saját zabkekszedet (én ezt tettem)
- 100g mandula
- 50g kókuszreszelék
- 15g kakaópor
- csipet só
- 4 ev. kókuszzsír
- egy konzerv (400ml) kókusztejszín lehűtve, a sűrű rész kell ami 200g lesz kb
- Kb 250-300g fagyasztott erdeigyümölcs
- néhány evőkanál nádcukor/agave szirup
- citrom
- 80 g pisztácia
A zabkekszet, mandulát, kókuszreszeléket és a kissé megolvasztott kókuszzsírt a csipet sóval egy késes aprítóban pörgesd meg, amíg formázható állaga nem lesz. Ízlés szerint tehetsz hozzá agave szirupot, vagy valamilyen más édesítőt. Egy 18-as tortaforma aljába tegyél sütőpapírt. Tedd bele a zabkekszes masszát és egyengesd el úgy, hogy a szélére is jusson belőle egy kicsit. Tehát legyen pereme az alapnak. Mehet be a fagyasztóba.
Az erdeigyümölcsöt egy kis edényben kezd el felmelegíteni a nádcukorral és készíts belőle lekvárt, úgy hogy nagyon lassan alacsony lángon besűríted. Közben a lehűlt kókuszkonzerv tetejéről szed le a sűrű részt ez kb 200g lesz (mérd le), a vízre nincs szükség most. Én ezt elkevertem egy kis cukorral, vanila őrleménnyel, pici fahéjjal és felöntöttem besűrített mandulatejjel.*
Ha a lekvár sűrösödik csavarj bele egy fél citromot és hagyd kihűlni. A kókuszkrémet kend a torta alapra és tedd vissza a fagyasztóba. Ha kihűlt a lekvár kend rá a kókuszkrémre. Aprítsd fel késsel a pisztáciát, szórd a torta tetejére és most már a hűtőbe tedd, 1-2 órára.
Egészségetekre, Anna
* A besűrített mandulatej: 100ml mandulatejet melegits fel 1,5 ev. étkezési keményítővel. Szinte puding állaga lesz, ezt keverd a hideg kókuszkrémhez.