Fokhagymás, zöldfűszeres babka

Ez a vegán fokhagymás, zöldfűszeres babka semmihez sem hasonlítható. Gyönyörű, de olyan egyszerűen elkészíthető, hogy gyakorlatilag nem ronthatod el. Igazi ízbomba, amit bátran ajánlok hétvégi reggelekre, kirándulásokra.

Hozzávalók:

  • 205 ml langyos víz
  • 25 g friss élesztő
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 325 g fehér kenyérliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál növényi tej a kenéshez
  • Töltelék:
  • 60 g vegán vaj
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 2 ev. szárított kakukkfű
  • 1 ev. szárított koriander
  • 1 ev. szárított bazsalikom
  • ½ teáskanál só

Fokhagymás, zöldfűszeres babka elkészítése

Keverd össze a meleg vizet és az élesztőt egy nagy tálban.

Add hozzá az olajat, a lisztet, végül a sót (a liszt tetejére). A keveréket addig keverd, amíg egy kemény tésztát nem kapsz. A tésztát borítsd lisztezett felületre, és 5-10 percig dagaszd, amíg érintésre visszaugrik. Formázd golyóvá.

Helyezd a tésztát egy olajozott tálba. Nedves ruhával takard le, és egy órát hagyd kelni (vagy amíg a duplájára nem nő).

Addig is készítsd el a tölteléket.

Tedd a töltelék összes hozzávalóját aprítógépbe vagy turmixgépbe, és addig keverd, amíg durva paszta nem lesz. Ha nincs konyhai robotgéped (vagy turmixgéped), akkor villával kézzel is összekeverheted a töltelék hozzávalóit. A friss fűszernövényeket nagyon vékonyra vágd, így megkönnyíted a keverést.

Ha megkelt, borítsd lisztezett felületre a tésztát, és enyhén gyúrd át. A tésztát formázd téglalappá, majd vékony nyújtsd ki (kb. 0,5-1 cm vastagra, 35 cm hosszúra és 20 cm szélesre.

A tölteléket egyenletesen oszd el a tésztán. Ha vastag és rövid tekercset szeretnél, kezd el hengerelni a tésztát az egyik rövid oldalán. Miután feltekerted, vágd félbe a tésztát középen, de hagyd a felső részt vágatlanul. A töltelék része kifelé nézzen.

Ezután hajtsd az egyik szálat a másikra, és ismételd meg, amíg el nem éred az alját.

A végén, a csavar alján csípd össze. Tedd a becsípett darabot a cipó alá. Helyezd a cipót egy tepsire, hogy 45 percet keljen még.

A sütőt melegítsd elő 190 °C-ra légkeveréses módon, légkeverés nélkül 210 °C-ra.

Miután a tészta megkelt, kend meg növényi tejjel, és 30-35 perc alatt süsd aranybarnára és ropogósra.

Jó étvágyat,
Anna

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999