Fokhagymás, zöldfűszeres babka
Ez a vegán fokhagymás, zöldfűszeres babka semmihez sem hasonlítható. Gyönyörű, de olyan egyszerűen elkészíthető, hogy gyakorlatilag nem ronthatod el. Igazi ízbomba, amit bátran ajánlok hétvégi reggelekre, kirándulásokra.
Hozzávalók:
- 205 ml langyos víz
- 25 g friss élesztő
- 1 evőkanál olívaolaj
- 325 g fehér kenyérliszt
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál növényi tej a kenéshez
- Töltelék:
- 60 g vegán vaj
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- 2 ev. szárított kakukkfű
- 1 ev. szárított koriander
- 1 ev. szárított bazsalikom
- ½ teáskanál só
Fokhagymás, zöldfűszeres babka elkészítése
Keverd össze a meleg vizet és az élesztőt egy nagy tálban.
Add hozzá az olajat, a lisztet, végül a sót (a liszt tetejére). A keveréket addig keverd, amíg egy kemény tésztát nem kapsz. A tésztát borítsd lisztezett felületre, és 5-10 percig dagaszd, amíg érintésre visszaugrik. Formázd golyóvá.
Helyezd a tésztát egy olajozott tálba. Nedves ruhával takard le, és egy órát hagyd kelni (vagy amíg a duplájára nem nő).
Addig is készítsd el a tölteléket.
Tedd a töltelék összes hozzávalóját aprítógépbe vagy turmixgépbe, és addig keverd, amíg durva paszta nem lesz. Ha nincs konyhai robotgéped (vagy turmixgéped), akkor villával kézzel is összekeverheted a töltelék hozzávalóit. A friss fűszernövényeket nagyon vékonyra vágd, így megkönnyíted a keverést.
Ha megkelt, borítsd lisztezett felületre a tésztát, és enyhén gyúrd át. A tésztát formázd téglalappá, majd vékony nyújtsd ki (kb. 0,5-1 cm vastagra, 35 cm hosszúra és 20 cm szélesre.
A tölteléket egyenletesen oszd el a tésztán. Ha vastag és rövid tekercset szeretnél, kezd el hengerelni a tésztát az egyik rövid oldalán. Miután feltekerted, vágd félbe a tésztát középen, de hagyd a felső részt vágatlanul. A töltelék része kifelé nézzen.
Ezután hajtsd az egyik szálat a másikra, és ismételd meg, amíg el nem éred az alját.
A végén, a csavar alján csípd össze. Tedd a becsípett darabot a cipó alá. Helyezd a cipót egy tepsire, hogy 45 percet keljen még.
A sütőt melegítsd elő 190 °C-ra légkeveréses módon, légkeverés nélkül 210 °C-ra.
Miután a tészta megkelt, kend meg növényi tejjel, és 30-35 perc alatt süsd aranybarnára és ropogósra.
Jó étvágyat,
Anna