Gluténmentes meggyes crumble

Tojásmentes - tejmentes - gluténmentes

Ha gluténérzékeny vagy ha nem, akkor is ki kell próbálnod ezt az isteni crumble-t. Nem fogsz csalódni és letenni is nehéz lesz.  Savanykásan édes, szaftosan ropogós! Na kíváncsi vagy a gluténmentes meggyes crumble-ra?

Hozzávalók 2 főre:

Most kivételesen csészében adom meg, mert így volt könnyebb mérnem és nem mértem ki külön grammba. Egy csésze 250 ml! Nem gond, ha nem pont annyi a mennyiség, csak nagyjából szemre is tökéletes lesz!

  • 1/2 csésze zabpehely
  • 1/2 csésze zabliszt
  • 1/2 csésze cukor
  • 1/2 cs. vaníliás cukor
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1/3 csésze hideg kockázott margarin/vegán vaj
  • csipet só
  • 300-400 g fagyasztott vagy friss magozott meggy
  • 2 ev. keményítő
  • 1 tk fahéj
  • 1/2 cs. vaníliás cukor
  • 1 dl víz, ha nem fagyasztott meggyet használsz

Gluténmentes meggyes crumble elkészítése:

A meggyet, ha fagyasztott tedd egy kisebb lábasba, alacsony lángon melegítsd. Ahogy elkezd levet ereszteni, öntsd le róla egy tálba. Tedd vissza a meggyet a tűzhelyre, vedd fel a hőfokot a tűzhelyen. A lében keverd el a keményítőt. A meggyhez add hozzá a cukrot, fahéjat, majd a keményítős folyadékot is. Forrald fel majd kevergesd egy kicsit, és zárd le a tüzet. Egy krémes „puding” állagú meggyet kell, hogy kapj.

Ha frisset használsz, akkor magozd ki, kezd el melegíteni.  1-1,5 dl vízben keverd el a keményítőt. A meggyes add hozzá vaníliás cukrot, fahéjat, majd a keményítős folyadékot is. Főzd fel, kevergesd egy keveset, majd zárd el alatta a tüzet. 

A sütőt kapcsold be 175 °C-ra. 

Készítsd elő a sütőformádat, amiben sütni szeretnéd a crumble-t. 

A zabpelyhet, zablisztet, cukrokat, sütőport és a sót keverd össze, majd add hozzá a hideg kockázott „vajat”. A kezeddel morzsolgasd szét, hogy mindenhova jusson!

Nagyjából a 2/3-át tedd a formád aljába, nyomogasd le alaposan, akár egy kanál hátoldalának segítségével. Öntsd rá a meggyet, majd a kezeddel morzsold rá a maradék zabos crumble-t.

Told be a sütőbe és süsd 20 percig. Ha aranybarna lett a teteje készen is vagy!

Jó étvágyat,
Anna

A tiktok csatornámon videot is találtok róla! Kövessetek ott is! 

Heti hírlevél

Szeretsz kertészkedni? 

Most kezded el és tanácstalan vagy, hogy mit, hogyan kellene csinálni?

Gyere és tanulj velem!

Ha szeretnél több információt, ha betekintést szeretnél a kertembe, akkor kattints a gombra.