Hozzávalók 2 főre:
Most kivételesen csészében adom meg, mert így volt könnyebb mérnem és nem mértem ki külön grammba. Egy csésze 250 ml! Nem gond, ha nem pont annyi a mennyiség, csak nagyjából szemre is tökéletes lesz!
- 1/2 csésze zabpehely
- 1/2 csésze zabliszt
- 1/2 csésze cukor
- 1/2 cs. vaníliás cukor
- 1/2 tk sütőpor
- 1/3 csésze hideg kockázott margarin/vegán vaj
- csipet só
- 300-400 g fagyasztott vagy friss magozott meggy
- 2 ev. keményítő
- 1 tk fahéj
- 1/2 cs. vaníliás cukor
- 1 dl víz, ha nem fagyasztott meggyet használsz
Gluténmentes meggyes crumble elkészítése:
A meggyet, ha fagyasztott tedd egy kisebb lábasba, alacsony lángon melegítsd. Ahogy elkezd levet ereszteni, öntsd le róla egy tálba. Tedd vissza a meggyet a tűzhelyre, vedd fel a hőfokot a tűzhelyen. A lében keverd el a keményítőt. A meggyhez add hozzá a cukrot, fahéjat, majd a keményítős folyadékot is. Forrald fel majd kevergesd egy kicsit, és zárd le a tüzet. Egy krémes „puding” állagú meggyet kell, hogy kapj.
Ha frisset használsz, akkor magozd ki, kezd el melegíteni. 1-1,5 dl vízben keverd el a keményítőt. A meggyes add hozzá vaníliás cukrot, fahéjat, majd a keményítős folyadékot is. Főzd fel, kevergesd egy keveset, majd zárd el alatta a tüzet.
A sütőt kapcsold be 175 °C-ra.
Készítsd elő a sütőformádat, amiben sütni szeretnéd a crumble-t.
A zabpelyhet, zablisztet, cukrokat, sütőport és a sót keverd össze, majd add hozzá a hideg kockázott „vajat”. A kezeddel morzsolgasd szét, hogy mindenhova jusson!
Nagyjából a 2/3-át tedd a formád aljába, nyomogasd le alaposan, akár egy kanál hátoldalának segítségével. Öntsd rá a meggyet, majd a kezeddel morzsold rá a maradék zabos crumble-t.
Told be a sütőbe és süsd 20 percig. Ha aranybarna lett a teteje készen is vagy!
Jó étvágyat,
Anna
A tiktok csatornámon videot is találtok róla! Kövessetek ott is!