Gluténmentesen étkezel? Vagy a család egyik tagja? Lepd meg őt ezzel a mézeskaláccsal. Mert a karácsony nem telhet el mézeskalács nélkül, ugyebár? A tipikus gluténmentes lisztek, mind kukoricából készülnek, ami nem a legjobb választás, így inkább összeállítottam egy olyan tésztát, ami finom és jól is mutat sütés után. Jöjjön is a recept hozzá:
Hozzávalók kb. 40-45db
- 200 g gluténmentes zabliszt
- 50 g mandulaliszt
- 30 g tápióka keményítő
- nagy csipet só
- 50 g kókuszvirágcukor/ nádcukor porrá őrölve
- 1 csapott evőkanál mézeskalácsfűszerkeverék
- 1 tk szódabikarbóna
- 2-3 evőkanál almapüré
- 4 evőkanál rizsszirup/agave/juhar/méz
- 1 ev. lenmagliszt+5 ev. víz
Először a lenmaglisztet, (kávédarálóban daráld le a lenmagot) keverd össze 5 evőkanál vízzel. Tedd félre.
A liszteket szórd egy nagyobb tálba, add hozzá a keményítőt, a sót, szódabikarbónát, a fűszerkeveréket.
Egy másik tálban keverd el az almapürét, a cukorral, a sziruppal és végül a lenmagtojással. Öntsd össze a kettőt és először fakanállal, majd kézzel is gyúrd össze. Nem kell nagyon gyúrogatni, hamar összeáll. Ha mégis túl száraznak ítéled, evőkanalanként adagolhatsz hozzá vizet vagy növényi tejet.
Csomagold be és tedd a hűtőbe 30 percre.
Majd kapcsold be a sütőt 180 C°-ra. Nyújtsd ki a tésztát kb 0,5 cm vastagra és szúrd ki tetszőleges kiszúróval. Sorakoztasd őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire és tedd be sülni kb. 8-10 percre. Amikor kiveszed még puha marad, de rácsra téve hamar kihűl és egy kicsit megkeményszik. Minél tovább sütöd, annál keményebb és kekszesebb állaga lesz.
Íróka:
- 2 ev. kókuszkrém
- 2 ev kókuszolaj
- 1/2 ev tápióka keményítő
- 1/2 ev. porcukor
Keverd egy habverővel alaposan el az összetevőket és habzsákba töltve már rajzolhatsz is vele.
Kellemes készülődést és sütést,
Anna