Gomba burgundi

Húsmentes - egészséges

Gomba burgundi

Hűvös idő, őszi hangulat, megbontott vörösbor… ez egyet jelent valami melengető, telt ízű vacsorával. A marha buourguignon húsmentes és gyors változata a gomba burgundi. Ha te is szereted az egy edényes főzéseket, amikor csak aprítasz és főzöl, akkor ezt a receptet te is szeretni fogod.

Hozzávalók:

  • 1 fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ kg csiperke gomba
  • 2-3 szál közepes sárgarépa
  • 1 konzerv vörösbab (fehérbabbal is működik)
  • 1-2 dl vörösbor (attól függ mennyire szereted a bor ízét az ételekben)
  • 1 l zöldségleves alaplé
  • ½ doboz paradicsompüré (kb 2 dl)
  • 2-3 levél babérlevél
  • 1 tk só
  • őrölt feketebors
  • 1 tk fűszerpirospaprika
  • ½ tk füstölt fűszerpaprika
  • ¼ tk kömény
  • 1 csokor petrezselyem

Gomba burgundi elkészítése

A lilahagymát, a sárgarépát és a gombát vágd fel nagyobb darabokra. Hiszen viszonylag tovább fogjuk főzni.

Egy lábasba melegítsd fel egy kevés olívaolajat. Tedd bele a lilahagymát és fedd le, alacsony hőmérsékleten párold. 

Pár perc elteltével, mehet rá a felaprított fokhagyma. Keverj rajta párat, majd add hozzá a babérlevelet is. Tedd vissza rá a fedőt és 1-2 percig párold még.

Ezután a sárgarépa következik. Zúdítsd bele és vedd feljebb a hőmérsékletet. Kicsit pirítsd meg 5-6 percig. Majd add hozzá a sót, borsod, köményt, fűszerpaprikákat. Keverd jól össze és öntsd fel alaplével, paradicsompürével és a borral.

Tedd vissza a tűzhelyre, forrald fel és főzd nagyjából 10 percig.

Ezután mehet bele a gomba, a bab és újabb 10-20 percig főzd. Lényegében addig, amíg a répa meg nem puhul és az egész be nem sűrűsödik.

Tipp: ha sok lett az alaplé vedd le a fedőt és főzd úgy. 

A végefelé keverd bele a felaprított petrezselyemzöldet. 

Jó étvágyat,
Anna

A videót róla a tiktokon megtaláljátok: tudatosanelni