Gombás, póréhagymás pite

Elindult a húsvéti készülődés. A nagy közös családi ebéd vagy vacsora ideje eljött, az asztalokon kötözött sonka, tojás, sonka tekercs sorakozik. Viszont te valami menteset ennél? Készülj fel, mert ez a pite veri a sonkát és minden állati ételt. Kóstoltasd meg a család többi tagjával is, nem marad el a sikered. Próbáld ki a gombás, póréhagymás pite receptemet.

Hozzávalók:

  • 500 g csiperkegomba
  • 1 nagy szál póréhagyma
  • 1-2 szál újhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss fűszernövény (petrezselyem, zsálya, kakukkfű) vagy szárított 1-1-1 tk
  • ½ csomag füstölt tofu
  • 1 csomag leveles tészta
  • Besamel:
  • 1 ev. vegán vaj
  • 2 ev. búzaliszt
  • 350 ml növényi tej
  • só, bors, szerecsendió

Gombás, póréhagymás pite elkészítése:

A hagymákat aprítsd fel. Hevíts olajat egy serpenyőbe, lábasba és öntsd bele a hagymákat. Amíg közepes lángon főnek, vágd kisebb kockára a tofut, aprítsd fel a friss fűszernövényeket és szeleteld a gombát fel.

Ha összeestek a hagymák, akkor mehet rá a gomba, tofu. Sózd, borsozd meg és közepes lángon addig főzd, amíg el nem fő a leve.

Mindeközben készítsd el a beasamelt. Egy kisebb lábasba, olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a lisztet és hambverő segítségével keverd el. Ezután adj egy kevés növényi tejet hozzá és keverd csomómentesre. Add hozzá a maradék növényi tejet és forrald fel. Ha felforrt sózd, borsozd meg és adj hozzá egy csipet szerecsendiót. Ezzel is jól keverd el, majd vedd le a tűzhelyről.

Ha a gombás keverék készen van, forgasd bele a fűszernövényeket. Főzd még 2-3 percig.

A beasamelt keverd gombához és tedd félre.

Kapcsold be a sütőt és melegítsd elő 200 °C-ra. A leveles tésztát nyújtsd ki – ha fagyasztott – a piteformád vagy jénaid méretére. Ha hűtött tésztád van, akkor csak csomagold ki.

Öntsd az edénybe a gombás szószt, majd fedd be a tésztával. A forma oldalára jól nyomkodd oda a tésztát. Ha szeretnéd éles késsel karcolásokat ejthetsz a tészta tetején, vagy szurkáld meg villával.

Kend le egy kevés növényi tejjel majd tedd be sülni 25 percre vagy amíg szép aranybarna nem lesz.

Jó étvágyat,
Anna

 

Videót a tiktokon láthatjátok róla! Kattints ide!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999