Egy tészta étel bármikor jól jöhet. Még egy munkás nap végén összedobhatod, különleges hozzávaló sem kell hozzá. Pikáns barbecue szószban sült gombával és kesukrémmel készül. Egy kellemes száraz fehérbort ajánlok mellé. Íme az én gombás vegán carbonara receptem.
Hozzávalók:
- 500 g csiperkegomba
- 2 ek. olivaolaj
- 1 ek. juharszirup
- 1 ek. almaecet
- 1-2 ek. barbecue szósz
- 1 tk szójaszósz
- 1 tk füstölt pirospaprika
- csipet só
- csipet fokhagyma
- őrölt fekete bors
Szósz:
- 1/2 csésze kesudió (beáztatva és leszűrve)
- 250 ml víz
- néhány csepp chili szósz
- 1/2 citrom leve
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 500 g tészta (fussili, szarvacska, masni)
- 2 ek. olivaolaj
- 1 fokhagyma
- 1/2 csésze fagyasztott borsó
- 100 g friss spenót
- 1/2 citrom leve
Vegan carbonara elkészítése:
A kesudiót áztasd be 2-3 órára.
A sütőt kapcsold be 190 °C-ra. A gombát mosd meg és szeleteld fel és terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsire. Egy kis tálba keverd el az olajat, barbecue szószt, juharszirupot, almaecetet, szójaszószt, paprikát és a fűszereket. Öntsd rá a gombára és masszírozd át vele. Egyenletesen fedje a szósz a gombákat. Tedd be a sütőbe nagyjából 30 percre. Félidőben forgasd át.
A krémhez való kesudiót szűrd át és mosd is át. Tedd egy kis turmixba, add hozzá a vizet, chilit, citromlevet, fűszereket. Turmixold krémesre.
A kiválasztott tésztát főzd meg. Egy nagy serpenyőben hevíts olajat, reszeld bele a fokhagymát, szórd bele a borsót és kicsi vízzel párold meg fedő alatt. Ha készre párolódott add hozzá a friss spenótot és fonnyaszd össze. Add hozzá a kesukrémet és öntsd hozzá a tésztát. Keverd össze alaposan, és a sült gombának kétharmadát is keverd bele. Önts rá fél csésze vizet, citromlevet, tedd rá a fedőt és vedd le minimumra alatta a hőfokot, hagyd így 5 percig. Tálald friss petrezselyemmel és a maradék sült gombával.
Jó étvágyat,
Anna