A gyógyfüvek gyűjtése és használata szinte egyidejű az emberrel. Gondolkodtál már azon, hogy elindulsz szedni például csalánt vagy fekete nadálytővet? Tudod hogyan kell? Ismered őket? Ha nem és ismerkednél a gyógyfüvek világával, olvass tovább!

Általánosságban a gyógynövényekről

A fűszerek élő kincsek a szakács számára, hihetetlen erővel alakítják át a legegyszerűbb ételeket is. Használhatjuk magvaikat, virágjukat vagy levelüket, megfőzhetjük és megehetjük őket, teát készíthetünk belőlük.

A gyógy – és fűszernövények már az ősidőktől kezdve fontos szerepet játszottak az étrendünkben és a gazdaságunkban. Számtalan kulináris felhasználásukon kívül ruhafestésre, gyógyításra, illatosításra, sőt pénzként is használták őket.

Ma a gyógyfüvek sok gyógyszer alapjául szolgálnak, megtaláljuk őket virágcsokrokban, illatosítókban és festékekben, sőt a keretekbe látogató vadvilág is kedvel egyes fajokat. Egyszóval nehéz olyan növénycsoportot találni, amely hasznosabb lenne az ember számára, mint a gyógy-és fűszernövények.

A gyógy-és fűszernövények többségének lágy szára van, ám akadnak köztük fás szárúak is. A régi korokban is használt gyógynövényeket felismerhetjük a latin nevükben található officinalis szóból – ezt azt jelenti, hogy régen a gyógyszerészek használták.

A legtöbb ember hallott már a mák bódító hatásáról, talán a kininről is (malária gyógyítására használták). A gyógynövények mindig is itt voltak körülöttünk. Ma is sok kertben felfedezhetjük őket. Egyes gyógyfüvek hatását jól ismerjük, másokét azonban még a kertészek sem mindig tudják.

fotó: unsplash,
James Wainscoat

Gyógyfüvek gyűjtése:

A gyűjtés előfeltétele a gyógyfüvek ismerete. Ha ennek birtokában vagyunk, már csak arra kell ügyelnünk, hogy a növényeket a megfelelő időben, a megfelelő helyen és a megfelelő módon gyűjtsük.  A legjobb gyógyhatást általában a frissen szedett gyógynövényekkel érhetjük el. Friss növényeket már kora tavasszal, néha már február végétől egészen november közepéig gyűjthetjük magunk is. Sőt néhány fajtát télen, a hótakaró alatt is megtalálunk. Télire szárított növényeket raktározzunk el, de ne túl sokat. Ezeket olyan időpontban gyűjtsük, amikor hatóanyagtartalmuk a legmagasabb: Virágból a virágzás kezdetekor, levélből a virágzás előtt és alatt, gyökérből kora tavasszal vagy ősszel, termésből az érés idején gyűjtsünk.

Tartsuk szem előtt, hogy csak egészséges, tiszta, féregmentes növényt gyűjtsünk. Napsütéses időben, száraz állapotban, a harmat felszívódása után gyűjtsünk. Nem lehet gyűjtőhely a műtrágyázott szántóföld, legelő, a szennyezett, fertőzött vizek partja, a vasúti töltés, valamint a nagy forgalmú utak, autópályák, ipartelepek környéke.

FONTOS! Ne tépjük ki tövestől a növényt, ne okozzunk kárt. Némelyik növény védett! Gyűjtés közben ne nyomkodjuk a leveleket és virágokat, ne használjunk műanyag szatyrot és zacskót a gyűjtéshez. Ezekben a gyógyfüvek „izzadni” kezd és később, a szárításnál megfeketedik.

Gyógyfüvek szárítása:

A gyógynövényeket szárítás előtt ne mossuk meg, ellenben aprítsuk fel. (Én nem mindegyiket szoktam, szerintem van, hogy felesleges.) A gyűjtött növényrészt kendőn vagy tiszta papíron terítsük szét, ezután árnyékban vagy szellős, meleg helyiségben viszonylag gyorsan szárad. Gyökerek kéregfajták és nedvdús részek szárításához gyakran mesterséges hő szükséges (max. 35 C°). Csak teljesen száraz növényeket tegyünk el télire ezeket üvegben vagy lezárható kartondobozokban tároljuk. Kerüljük a műanyag és fém dobozokat, óvjuk a fénytől. Csak egy télre gondoskodjunk, hiszen a gyógynövények idővel elvesztik gyógyhatásaikat.

gyógyfüvek szárítása

Teakészítés:

A friss gyógynövényt apróra vágjuk (tépjük) és az előírt mennyiségben üvegedénybe vagy más nem fémből készült edénybe tesszük. A viezt felforraljuk, levesszük a tűzről és az előkészített füvekre öntjük. A friss növényt rövid ideig áztatjuk, fél perc elegendő. A tea egészen világos legyen. A szárított gyógyfüvek valamivel hosszabb (1-2 perces) áztatást igényelnek. A gyökereket hidegvízben tesszük fel, egészen rövid ideig forraljuk és három percig állni hagyjuk.

Általában egy bögre (250 ml) vízhez egy púpozott teáskanálnyi gyógyfüvet tegyünk, hacsak nincs külön utasítás a növényhez.

kép: pixabay

Gyógynövényfürdők:

Teljes fürdő:

A megfelelő gyógynövényeket egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Egy fürdőhöz 6-8 liter friss vagy 200g szárított növény szükséges. Másnap felmelegítjük az ázalékot és a fürdővízbe tesszük, miután leszűrtük! A fürdési idő 20 perc.

Ülőfürdő: e célra fél vödör friss vagy 100 g szárított növény szükséges és ugyanúgy járjunk el, mint a teljes fürdőnél.

Adaptáció: Maria Treben – Gyógynövények Isten patikájából

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999