Az előző részben sorba vettem, hogy mely gyógynövények nem hiányozhatnak a konyhából. Tudtad, hogy ezeket otthon is termesztheted? Néhány gyógynövényt, fűszernövényt akár erkélyen is nevelhetsz?

Gyógynövények, fűszernövények termesztése

A legtöbb gyógynövényt vagy fűszernövényt akár az erkélyeden is termesztheted, ahogy én is teszem. Az én erkélyem északi fekvésű, ami a virágzásnak, napigényes növényeknek a legrosszabb, hiszen nyáron összesen 2 órát süti a nap az erkély egy bizonyos részét. Azonban boldogan él nálam 3 féle bazsalikom (ebből 3 óriási bokor), oregánó, zsálya, petrezselyem, kakukkfű (már 2.éve ugyanaz), citromfű és menta (már 2. éve ugyanaz). Ha nekem sikerült neked is fog.

kép: pixabay, artrose

Szerintem két fő összetevője van a növénytermesztésnek:

  • megfelelő, bio mag vagy palánta
  • gondoskodás

Imádom a növényeimet, beszélek hozzájuk, megmosom őket a portól, lazítom a földjüket, tápoldatozom, betegségeket kezelek, figyelem őket, azaz gondozom. Mindez persze időigényes, de koránt sem akkor időráfordítás, mint ahogy az hangzik. Nyáron a nagy kánikulában általában minden reggel belocsolok, de legtöbbször csak két naponta. Az elszáradt részeket kiszedem, egyszer pedig megmetszem az örökzöldjeimet (törpe kecskerágó, babérmeggy).

Nézzük a gyógy-és fűszernövények termesztését a kertben vagy az erkélyen. Kiválogattam néhányat, amit én termesztenék, vagy már nevelek. Ajánlom figyelmedbe a Kew Garden kézikönyveket és Maria Treben könyveit.

Bazsalikom:

A növénynek sok melegre és napsütésre van szüksége, hűvösebb vidéken jobb, ha növényházban vagy napos ablakpárkányon termesztjük. A könnyű, szabad vízelvezetésű talajokat szereti. Mivel egynyári faj évente újra el kell vetni, az elöregedett növényeket szedjük ki. A hajtáscsúcsok rendszeres lecsípésével mindegyik fajtét bokrosabb növekedésre késztethetjük.

Betakarítás: Igény szerint szedhetjük friss leveleit és virágját. Mindig a legnagyobb levelet szedjük le.

Oregánó:

Az oregánó neve az élőhelyére utaló a görög „oros” (hegy), illetve a szépséget, örömöt jelentő „gano” szavakból tevődik össze.

Ez a fűszer legjobban a meleg, napos helyeken, jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik. A virágzás befejeztével vágjuk vissza a szárakat, hogy új leveleket hozzon.

Betakarítása:

Igény szerint szedjük a friss leveleket és a virágos ágakat. Téli felhasználásra a szárakat közvetlenül a virágzás előtt vágjuk le, és akasszuk őket száraz helyre.

Citromfű

A citromfű kedélyjavító hatású növény, leggyakrabban teaként fogyasszák, ahogy a második részben is olvashattad.

Tápanyagban gazdag, nedves talajban, napos helyen vagy félárnyékban termesszük. Virágzás után teljesen (legalább a kétharmadát) vágjuk vissza, hogy friss leveleit még egyszer betakaríthassuk, és hogy megakadályozzuk magjainak elszórását.

Kakukkfű

gyógynövény: kakukkfű

A kerti kakukkfű a legismertebb és legelterjedtebben használt fűszer-kakukkfű. Fertőtlenítő és gombaölő hatása is van, illóolaját az aromaterápiában ás piperecikkekben egyaránt használják.

Az összes faj a jó vízáteresztő képességű talajon és napos helyen érzi magát a legjobban. Szárazabb időt is jól tűri, locsolni nem szabad sokat. Homokos, sziklás helyen is megél. Virágzás után vágjuk vissza, hogy ne legyen kusza és friss leveleket hozzon.

Csoda gyógynövény: Fekete nadálytő

Bár a második részben írtam a fekete nadálytőről, ezt a csodanövényt termeszteni is tudod. De mulcsként vagy vízbe áztatva természetes tápanyagforrást jelent a többi növény számára.

Nehéz kiirtani és invazív módon nő, ahogy a menta is, így érdemes cserépben nevelni. Nedves vagy akár vizes talajban, napos vagy félárnyékos helyen termesszük. Ősszel vagy télen vágjuk le elhalt lombját.

Betakarítás:

Leveleit igény szerint szedjük friss felhasználásra vagy szárításra.

Orvosi zsálya

Gyógynövény: zsálya

A rozmaringhoz és kakukkfűhöz hasonlóan a mediterrán területeken őshonos orvosi zsályának intenzív kámforos íze van.

Jó vízáteresztő képességű talajban, napos helyen vagy foltos árnyékban termesszük. Virágzás után vágjuk vissza, hogy megtartsa alakját. Ötévente ültessünk újat a helyére, mivel egy idő után elfásodik és elbozótosodik.

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999