Teljeskiőrlésű hagymás zsemlék

A házi frissen sült pékárunak ki tudna ellenállni? Nem is kell, hiszen nagyon egyszerűen, és egészségesen el tudod készíteni. Például ezt a teljeskiőrlésű hagymás zsemléket. Az a legjobb ebben a receptben, hogy nem bonyolult, nem kell túl sokáig készíteni. Mutatom a hagymás zsemlék receptjét!

Hozzávalók 8 db-hoz:

  • 500 g teljes kiőrlésű liszt
  • 2 tk só
  • 1 tk nádcukor
  • 25 g friss élesztő
  • 2 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • őrölt kömény,
  • só, bors
  • friss bazsalikom és petrezselyem
  • 250-350 ml víz
  • díszítéshez: növényi tej és egész kömény mag

Hagymás zsemlék elkészítése:

A hagymákat vágd apróra, majd kevés olajon, serpenyőben pirítsd meg. Ha aranybarna, add hozzá a köménymagot, csipet sót és borsot, illetve a petrezselymet és bazsalikomot is. Keverd jól össze és tedd félre kihűlni. 

A lisztet mérd i egy dagasztótálba. 250 ml langyos vízben keverd el a cukrot és az élesztőt. Tedd félre, hogy felfusson. Majd öntsd a liszthez, a hagymával együtt. Kezd el dagasztana és ahogy érzed adagold hozzá a vizet. Lágy puha tésztát kell kapj.

Legalább 20 percig dagaszd, éppen ezért dagasztógép használatát javaslom.

Nedves konyharuhával takard le és tedd félre 1 órára, hogy duplájára keljen.

Ezután óvatosan vedd ki a tálból és oszd el 8 felé. Bucizd ki őket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tedd át. 

Vagdosd be a tetejét keresztebe és kend le növényi tejjel, szórd meg egész köménymaggal. A kömény akár el is hagyható vagy szezámmagé helyettesíthető.

Kapcsold be a sütőt 180 °C-ra.

15 percig keleszd még a kis bucikat, enniy idő alatt bemelegszik a sütő.

Ha letelt az idő, tedd be sülni nagyjából 40 percig.

Rácsra téve hűtsd ki!

Jó étvágyat,
Anna

A videót róla a tiktok csatornámon is megtaláljátok!

Kövessetek ott is!

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999