A növényi alapú színekkel, illatokkal és ízekkel teli Buddha tál finom módja annak, hogy kis erőfeszítéssel élvezhessünk egy gazdag, növényi alapú ételt. Most megmutatom, hogyan építsd fel saját Buddha táladat az elejétől a végéig!
Mi az a Buddha tál?
A Buddha tálak alapvetően egy jól kiegyensúlyozott étkezés minden összetevője, egy tálban. Gyakran a következő összetevőkből állnak:
- Egy alap
- Egy fehérje
- Zöldségek
- Egy szósz
- Öntetek/díszek
Míg a Buddha tálak általában a növények köré épülnek, nem szigorúan vegán vagy vegetáriánus. Néha egy Buddha tálat kínáló étteremben a fehérjeforrás hal vagy csirke, a szósz pedig tejterméket stb.
Ma azonban megmutatom, hogyan készítsd el saját, növényi alapú Buddha táladat!
Hogyan készíts Buddha tálat?
Amint fentebb említettem, a Buddha tálak általában öt különböző összetevőből állnak, beleértve egy alapot, egy fehérjét, zöldséget, szószt és választható önteteket. A Buddha tálakban az a nagyszerű, hogy tartalmazzák a három fő makrotápanyagot (fehérjét, szénhidrátot és zsírt), valamint mikrotápanyagokat.
Az alábbiakban felsorolom a Buddha tál különböző összetevőit:
- Az alap: A buddha tál alapja nyilvánvalóan az étkezés alsó rétege. Általában teljes kiőrlésű gabonából, zöldekből vagy a kettő kombinációjából áll. Használhatsz kenyeret, tortillát, rizst, bulgurt vagy vegyítheted is ezeket.
- A fehérje: A fehérjét érdemes alaposan átgondolni, amikor Buddha tálat készítünk, mivel hosszabb ideig eltelít, ráadásul nélkülözhetetlen makrotápanyag. A fehérje lehet tofu, tempeh, hüvelyesek, szejtán, műhúsok, szójaizolátumok.
- Zöldségek: A zöldségek sok színt, textúrát és rostokat adnak a tálaknak, és többféleképpen elkészíthetők. Lehet sütni, párolni vagy nyersen is hozzáadni. Salátát mindenképpen használj, hiszen nem érdemes kihagyni a magas rost tartalma miatt sem. Ez lehet spenót, rukkola, salátafélékstb.
- A szósz: A Buddha tál ízének legnagyobb részét az a szósz adja, amellyel meglocsoljuk a kompozíciót. Véleményem szerint ez a legfontosabb része egy ízletes és kielégítő Buddha tál felépítésének!
- Díszek: Ahhoz, hogy igazán feldobd Buddha táladat, néhány dísszel érdemes kiegészíteni. Például szezámmaggal, tört dióval vagy petrezselyemmel, korianderrel.
Alapvetően a Buddha tálak nagyszerű módja annak, hogy minden étkezésnél biztosítsd, a fehérje, szénhidrát és zsír beviteledet, ráadásul színes zöldségeket fogyassz.
Példa buddha tál elkészítése
Alap:
- Barna rizs
- Fehér rizs
- Római saláta
- Tavaszi mix
- Spenót
- Quinoa
- Kuszkusz
- Bulgur
- Tortilla lap
Fehérje:
- Pácolt tofu
- Teriyaki Tempeh
- szejtán
- Bab
- Lencse
- Falafel
- Ropogós sütőben sült csicseriborsó
- Apróra vágott zöldségburgerek
- Műhúsok
Zöldség:
- Uborka
- Sárgarépa
- Brokkoli
- Fejes káposzta
- Karfiol
- stb.
Szósz:
- Vegán Caesar
- Citrom Tahini
- Citrom Miso Tahini
- Házi készítésű tapenade
- Vegán Nacho sajt
- Vegán tejföl
- Vegán tökmag pesto
- Vegán gombamártás
- Hummusz
Díszítés:
- Friss fűszernövények koriander, petrezselyem, zöldhagyma, metélőhagyma, menta stb.
- A dió nyersen nagyszerű, de készíthetsz fűszeres pörkölt kesudiót, diót, mogyorót
- A magvak pirítva extra finom!
- Sült hagyma
- Chili pehely
- Jó minőségű olaj: olívaolaj, pirított szezámolaj stb.
- Szárított alga
- Pirított kókusz
- Ecetes vöröshagyma vagy káposzta
- napon szárított paradicsom
Vegán Cézár öntet
- 65 g kesudió
- 6 ev. víz
- 1 ev. citromlé
- 1/2 ev. dijon mustár
- 1/2 ev. szójaszósz
- 1 kicsi fokhagyma
- 1/2 tk só
- frissen őrölt bors
A kesudiót érdemes beáztatni néhány órával a turmixolás előtt, de az is elég, ha 20-30 percig forralva főzöd. Majd szűrd le és minden más hozzávalóval turmixold krémesre.
Jó étvágyat,
Anna
Ha elkészíted a saját buddha táladat oszd meg velünk, hogy másokat is inspiráljunk!