Az előző bejegyzés folytatása ez. Ott éppen azt boncolgatom, hogy miért is nem vagyok zero waste. Hiszen senki se lehet az, ez egy mozgalom és persze fantasztikus lenne, ha azok lennénk, de a mai világban nem igazán megvalósítható. A környezet tudatos kifejezést jobban szeretem, mert ez tükrözi azt, hogy tudatosan cselekszem, és amit tudok környezetbarátra cserélek.

Nálam ez a folyamat ténylegesen 2018 tavaszán kezdődött el. Már nem is tudom kinek az instagram profilján olvastam egy bejegyzést, hogy Bea Johnson megváltoztatta az életét. Utána néztem, hogy ki ez a nő pontosan. Egyből magával ragadott, hiszen mindig is érdekelt a környezetvédelem és naivan úgy gondoltam én teszek is érte, hiszen szelektíven gyűjtöm a szemetet. Sok mindenben felnyitotta a szemem, miután megvettem a könyvét és elolvastam. Bele is mélyedtem a dologba és más bloggerek írásait olvastam, youtube videókat, dokumentum filmeket néztem. Ledöbbentett az a mérhetetlen szemét, amivel nap mint nap elárasztja az emberiség a Földet. Tenni akartam ellene, tenni akartam valamit, hogy én ne járuljak hozzá, annyival is kevesebb.

Miket cseréltem le és milyen szokásokat hagytam magam mögött?

Legelőször, ahogy szerintem mindenkinél kezdődik, vettem egy vászonzsákot (később magamnak készítettem, mert így mégis csak környezetbarátabb). Azzal jártam vásárolni és, ami nem fért el benne csak úgy beledobtam a kosárba. Régen se téptem le minden egyes zöldséghez nejlont, hiszen a banán héját amúgy se ettem volna meg 🙂

Aztán a sminklemosó vattakorongot cseréltem le. Majdnem egy óra alatt kézzel varrtam magamnak egyet. Sokáig azt használtam, amikor is felötlött bennem a kérdés, hogy nem-e jobb lenne ebből több. Akkor már meg volt a varrógépem és gyorsan, talált anyagokból otthon varrtam jó néhányat.

Mindeközben beszereztem egy kulacsot, bár műanyagot. Azt találtam éppen és bele se gondoltam a BPA, BPS és BPF kioldódásba. Nem is igazán hallottam ezekről addig. Akkor döntöttem úgy, hogy befektetek egy üveg kulacsba, amit a mai napig használok és imádok.

Aztán elérkezett 2018 szeptembere, amikor is úgy döntöttem elhagyom a húst. Az állattenyésztés felelős a levegő szén-dioxid tartalmának csaknem a 51%-ért! Akkor még nem láttam az earthlings, az uralom, a cowspiracy című dokumentumfilmeket. Elkezdtem húsmentes ételeket főzni és azt mondtam magamnak, hogy akkor eszem húst, ha megkívánom. Nos azóta nem ettem. Nem szabtam magamnak határidőt vagy nem kényszerítettem magam rá, ez belülről jött. Természetesen azóta már nem eszem tejtermékeket és tojást sem. Az eredmény felül múlta az elképzeléseimet. Fitt és egészséges vagyok tele energiával.

Aztán sorba jöttek az olyan dolgok, mint a sampon elhagyása és szappanra váltás. A fürdőszobát majdnem sikerült teljesen lecserélnem. Tusfürdő és sampon helyett szappan, sminklemosó helyett olaj, vattakorong helyett textil, dezodor helyett kristály, tubusos fogkrém helyett üveg tégelyes, bolti arckrém és más kencefice helyett saját.

A takarításban és mosásban is mindent átalakítottam. Mosódóval, ecettel, illóolajjal, mosószódával és mosóparfümmel mosok. Ecettel és szódabikarbónával takarítok. Nem használok szivacsot helyette luffát, nincs papírtörlőnk hanem textil pelenkát vágtam fel és varrtam meg törlőkendőnek.

Azóta nem vettem magamnak új ruhát! Családi cserebe volt és úgy frissült fel a ruhatáram. Természetesen fehérneműt vettem, de csak is magyar terméket!

Megismerkedtem a minimalizmussal és bár nem tökéletesen űzöm ezt a „sportot” 🙂 igyekszem nem halmozni a tárgyakat, ruhákat. Az élmény mindennél fontosabb! Ajánlom a Konmari módszert, olvassatok utána.

Vásárlásaink során döntéseket hozunk, nem csak haladunk a polc mellett és levesszük azt, ami kell. Megfontoljuk, hogy tényleg megéri azt az isteni kekszet megvenni úgy, hogy tudjuk pálmaolaj van benne? Inkább elmegyek a piacra és ott vásárolok be, hiszen nagyrészt zöldséget és gyümölcsöt eszek (párom is, de néha eszik húst), elcipelem onnan és utána elsétálok a boltba, azért, amit a piacon nem tudok megvenni. A közelünkben nincs csomagolásmentes bolt (remélem nem marad ez így sokáig 😉 ).

Természetesen nem azt akarom mondani, hogy tökéletes vagyok. Mert nem! Nálunk is becsúszik néha egy nejlon zacsi, amikor az összes nálam lévő textil elfogyott és még kell vennem valamit. Vagy igen, van amikor megvesszük azt a kekszet, DE, és szerintem ez a legfontosabb, a vásárlásaink 90%-a tudatos és megfontolt.

A pénzünkkel szavazunk! Azzal, hogy megveszel valamit a gyártó felé azt mondod, igen erre szükségem van, gyártsatok még! Ezért olyan fontos, hogy tudatosak legyünk és gondolkodjunk!

Számunkra fontos, hogy ne járuljunk hozzá a szeméttermeléshez, fontos, hogy élhető bolygónk legyen ne csak a gyerekeinknek, hanem számunkra is.

Anna

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999