Elmesélem nektek, hogyan vágtam bele a növényi étrendbe. Milyen nehézségeim voltak/vannak és hogyan is alakult ki ez nálam. Az életmód váltás sokszor nem egyik napról a másikra történik. Az elhatározás lehet olyan erős, hogy már aznap döntesz, de a megvalósításhoz idő kell.

Nagyon ellene voltam a vegán életmódnak, nem értettem, hogyan lehet csak zöldségeket, gyümölcsöket és gabonát enni. Butaságnak tartottam és nem egy fenntartható életmódnak, mindezt a saját szűk látókörömnek tudhattam.

Mi is az a veganizmus

A veganizmus sokkal többet jelent annál, hogy nem eszünk semmilyen állati eredetű ételt. Ez egy életmód, itt nemcsak a táplálkozásról kell beszélni. A veganizmus az egy állatjogi mozgalom, az állatokért van és nem értünk. Az, hogy javul az egészségi állapotunk, frissebbek leszünk csak egy jó következménye. Aki vegán, az nem visel bőrből/tollból/gyapjúból készült ruhákat, táskákat cipőket stb. Nem vásárol olyan bútorokat vagy kozmetikai termékeket, amik állatokból vannak vagy éppen állatokon tesztelték. Elutasít minden olyan tevékenységet, amik az állatok szenvedésével, kínzásával és megölésével jár. Ez a jelentése, így lehet a legjobban leírni mi is ez az életmód.

Vegán vagy növényi étrend?

Rengeteget olvastam ebben a témában, elkezdtem követni olyan embereket, akik ezzel foglalkoznak, youtube videokat, dokumentum filmeket néztem, orvosokat hallgattam meg. Csak az egészségem számított, ezért vágtam bele, a nem ártás a legjobb velejárója a vegán életmódnak, számomra.

Nálam az egészségem miatt kezdődött.

Én nem vallom magam teljes mértékben vegánnak ezt szeretném leszögezni, de ez nem jelenti azt, hogy nem vagyok akkor jó ember, vagy nem szeretem és tisztelem az állatokat.

Miért is nem vagyok teljesen vegán? Mert eszem mézet! Ez az egyetlen állati eredetű étel/termék, amit eszek, de csak télen általában. Bio gazdálkodásból vásárolom a mézet (ismerem az illetőt, aki ezzel foglalkozik).  Szerintem van az a módszer, amikor szimbiózisban tudunk élni velük.

Másrészt van bőr csizmám és toll kabátom, de ezek nagyon régiek, használhatóak és csak azért nem fogom kidobni őket, mert vegán lettem. Figyelek a környezetemre is, hahó zero waste!

Így kezdtem

2018 nyarán kezdődött el nálam minden, ami teljesen megváltoztatta az életemet, és átalakította az életmódomat. Hiszen ekkor találtam rá Bea Johnson könyvére, a zero waste otthon-ra. Elindultam a környezetvédő úton, és ebből született meg bennem a vágy a vegán életmódra. Emlékszem szeptemberben kezdtem el, hogy hetente csak kétszer-háromszor ettem húst. Tejtermékeket csak laktózmenteset (intoleranciám van), de azokat is nagyon keveset. Azt vettem észre, hogy nem kívánom a húst. Már szinte egyáltalán nem ettem.

Majdnem két hónap telt el úgy, hogy nem ettem húst, tejtermékeket már szinte egyáltalán, átálltunk a mandulatejre, csak sajtokat ettem nagy ritkán. Aztán eljött a december, és a karácsony… készítettem magamnak vegán menüt otthonra és azon kaptam magam, hogy élvezem, hogy jól vagyok és változik a szervezetem. Teljesen lemondtam a húsról, halról, tejtermékekről és a tojásról is.

2019 januárjától már semmilyen állati eredetű termékeket nem eszem, nem vásárolok.  Idő kellett, hogy megérjen a gondolat bennem, hogy ez lesz számomra a legjobb. Ki kellett tapasztalnom, hogy mik azok, amik beválnak. Igyekeztem az elejétől fogva nem feldolgozott élelmiszereket venni. Bár olyan sok választék nem is volt, mint manapság.

Az életmód váltás

Voltak nehézségeim az elején, mert nem tudtam, hogy mit is csinálok. Nem értettem, hogy csak zöldségen és gyümölcsön hogyan fogok megélni, és hogy leszek képes élni hús nélkül. A megszokott ízek majd biztos hiányozni fognak… soha többé nem ehetem anya húslevesét, mama rántott húsiját. Először elszomorított és megkérdőjeleztem magamban, hogy mennyire jó is ez nekem, hiszen le kell mondanom finom és számomra jó dolgokról. Tudjátok mi billentett át? Két dokumentum film és a rengeteg video, hogy milyen ártalmas is a hús és a tej fogyasztás az emberi szervezet számára. A tanulmányok és a beszámolók meggyőztek. Azonban a saját tapasztalataim, a vérképeim mind azt igazolták, hogy egészséges vagyok. Ráadásul a váltás óta nem voltam beteg!

Boldog voltam, mert rájöttem semmilyen lemondással nem jár ez az életmód, ezernyi új ízre találtam. Úgy érzem, minden sejtem fellélegzett, hogy végre tiszta, egészséges tápanyaggal segítem őket. Soha se voltam ennyire jól a bőrömben. Soha se éreztem még ezt a fajta frissességet, a vitalitást és a teljes boldogságot.

A következő bejegyzésben recepteket osztok meg veletek, tippeket honnan inspirálódjatok.

Köszönöm, hogy végig olvastad!

Anna

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999