Egy nagyon izgalmas témába szeretnélek titeket bevonni és az nem más, mint a mosás! Mosni mindenki szokott, hiszen ez hozzátartozik a személyes higiéniánkhoz. Az ember megfogja a szennyes ruháit bedobja a gépbe, tölt bele valamilyen mosószert és öblítőt majd elindítja az egyik programot. Ha készen van a gép jelez nekünk, és lehet is teregetni, vagy a szárítógépbe rakni a ruhákat. Szinte semmilyen gondunk nincs már, a gép mindent elintéz helyettünk. Ebben a felgyorsult világban, ahol minden másodperc is számít nagyon megkönnyíti a dolgunkat a mosógép. Ahogy öregszem 🙂 és fejlődök egyre inkább azt veszem észre, hogy rohanok, mindent azonnal akarok most és rögtön! Ilyenkor szoktam megállni egy picit és elgondolkodni azon, hogy mégis hova rohanok? Miért akarok mindent, de mindent sürgetni, amikor mindennek meg van a maga ideje. Már két éve lassan, hogy a hulladékmentes életmódra váltott a háztartásom és én is. Két éve nem használok mosószert és öblítőt. Két éve kicsit lelassítottam, mindennek meghagyom az idejét és én is megtanultam beosztani az időmet. 

A hulladékmentes mosás egyáltalán nem jelenti azt, hogy napokig ázik a ruha, majd kézzel kimosom 🙂 Imádom a mosógépet, mert elvégzi helyettem a mosást. A hulladékmentesen mosni egyszerű és nem valami földtől elrugaszkodott dolog. Kérdezd meg a nagymamád, hogy ők hogyan mostak régen? Mit tettek az akkori mosógépbe (ha volt már akkor)? 

A boltban kapható mosószerek olyan szintetikus vegyületek, amelyek mesterséges kémiai vegyületekből tevődnek össze. Azonban ezek az anyagok nemcsak az emberekre, hanem a környezetre is igen károsak, mivel számos nem lebomló anyagot tartalmaznak.

Ilyen például a foszfor, mely a vízbe kerülve előidézi az algák elszaporodását, amelyek pedig elhasználják az oxigént az élővilág elől. A foszfáttartalmú mosószerek eutrofizációhoz vezetnek, amely során az édesvízi ökoszisztéma lassan elpusztul. 

A másik ilyen vegyület a felületaktív anyagok, amiket azért raknak a mosószerbe, hogy mosáskor a foltokat kiszedjék a ruhából. Azonban ezek a felületaktív anyagok a ivóvízkészletünkbe jutva ugyanúgy reakcióba lépnek egyrészt a halak pikkelyén található nyálkával. Ezáltal megszűnik a természetes védelmi gátjuk és sokkal inkább hajlamosak lesznek különféle betegségekre, és el is pusztulnak. Másrészt reakcióba lép a vízbe került növényvédő szerekkel, olajjal és különféle kemikáliákkal, amiket az ivóvizünkbe öntenek. Így okozza a mosószer a vízi élővilág pusztulását. 

Arról nem is beszélve, hogy a kimosott és megszáradt ruhát te felveszed és a bőröd, ami a legnagyobb szervünk, egész nap ezzel a szintetikus vegyülettel átitatott anyaggal érintkezik. Gondolj bele, hogy mennyi kemikáliát szívhat fel egy nap a bőröd, mennyi káros anyagnak teszed ki. Ne is csodálkozzunk, hogy irritációt okoznak, de sebaj vegyük meg a sensitiv mosószert… az sem lesz jobb!

A csomagolóanyagok, műanyagtartályok is komoly károkat okoznak a környezetben, mivel ezek többsége nem hasznosítható újra, éppen ezért a szeméttermelés fokozódásához vezetnek.

Egy átlagos mosószer:

Összetevők

5-15% Anionos Felületaktív Anyagok, <5% Nemionos Felületaktív Anyagok, Foszfonátok, Szappan, Enzimek, Benzisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Illatanyagok, Citronellol, Coumarin, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool

öblítő:

5-15% Kationos Felületaktív Anyagok, Benzisothiazolinone, Illatanyagok, Alpha-Isomethyl Ionone, Amyl Cinnamal, Citronellol, Coumarin, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool

Biztonsági információk

Felkiáltójel veszély
Figyelem
Bőrirritáló hatású. Súlyos szemirritációt okoz. 2-metilisotiazol-3(2H)-on-t tartalmaz.
 
Még mindig nem győztelek meg, hogy átgondold a mosási szokásaidat?
Egy átlagos mosószer ára 3000-5000 Ft körül mozog. Az öblítők 1000-2000 Ft körül mozognak. Egy átlagos 3 literes mosószer 40-50 mosásra elég, az öblítő, ami koncentrátum és 1,8 liter, kb. 70 mosásra elegendő. Tehát egy mosás 128 forintra jön ki. 
 
Én mit használok?
Mosódiót, mosószódát, ha kell akkor oxigénes fehérítőt és mosóparfümöt illetve citromlevet. 
Egy kilós mosódió ára 3000 Ft, amivel majdnem két évig mosok. 
A mosószóda amit 2 kg papírzsákban veszek átlagos ára 800 Ft/2 kg.
Oxigénes fehérítő 1500 Ft/kg.
A mosóparfüm átlagos ára kb. 1200-1500 Ft
 
 
Úgy, hogy hetente 3-4 alkalommal megy a gép, és évente veszek egy nagy mosószódát, oxigénes-fehérítőt, 4 féle mosóparfümöt és 2 évente 1kg mosódiót. Ki se kell számolni, hogy sokkal jobban megéri természetes módon mosni anyagilag. 
A környezetre a mosószódának, az oxigénes fehérítőnek és a mosódiónak nincsen káros hatása. A mosóparfümben nem vagyok biztos, viszont fél dl vízhez kell 10 cseppet adni, úgyhogy véleményem szerint elhanyagolható. Sokszor szoktam citromlével mosni és abba természetes esszenciális illóanyagot cseppentek. 
 
A konyharuhákat és törlőrongyokat szoktam csak áztatni egy kevés mosószódába és oxigénes fehérítőbe néhány óráig vagy egy éjszakára, aztán kimosom őket a gépben 70 fokon. Ebbe a mosásba csak citromlevet rakok öblítőnek és mosószódát. Egyszerűen imádom a natúr illatát a konyharuháknak. 🙂
 
Tipikus válaszok arra, hogy miért nem mosol környezetbarát módon:
„Ez túl sok macerával jár.”
” Külön el kell mennem megvenni ezeket a dolgokat”
„Vannak bevált mosószereim, azokat szeretem”
„Jó illata van a ruháknak mosás után”
„Mert nem érdekel”
 
Sorolhatnám, hogy milyen válaszokat kaptam, leginkább a családtagjaimtól, ami elszomorít. Persze ezek mind olyan válaszok, amik csak egy berögzült szokás válasza. Több éve nem használok szintetikus anyagot a mosógépben és nem hiányzik. A ruháink éppen annyira illatosak, hogy nem nyomja el a parfümöt, nem tüsszögök tőle. A bőrünk nem érintkezik semmilyen vegyszer maradvánnyal, nem mérgezem a testünket. Sokkal természetesebb a mosási folyamat, belassult ez is az életemben, aminek hálás vagyok.
Átlátom az egész reklámipart, mert mindent is ránk akarnak beszélni, hogy megvegyük. 
Te is (ahogy régen én is) azért vetted meg azt a bizonyos mosószert, öblítőt mert láttad a tv-ben, plakáton vagy a neten. Elhitetik velünk, hogy mennyire illatosak, tiszták és vidámak leszünk attól a szertől, miközben elfelejtik megemlíteni, hogy mit is tesznek velünk és a környezettel. 
Egy óriási agymosáson megy keresztül a társadalom, és azok, akik igyekszenek hulladékmentesen élni már látják, hogy mit tesznek a nagy iparmágnások a pénzért. Éppen ezért te is csatlakozz és tégy meg még egy lépést a hulladékmentes élet felé. Válts természetes mosásra.
* Igen tudom, hogy a mosódió sem a legjobb megoldás, de amíg meg van addig elhasználom. Beszeretnék majd szerezni egy EcoEgg-et. Ha kíváncsiak vagytok miért nem az igazi a mosódió hozzászólásban,  vagy instagrammon jelezzétek és megírom.
Anna
 

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999