Nem csak húsvétra, hanem akár az őszi bekuckózos napokra is is tökéletes ez a péksüti! Finom sült illatok a konyhában, puha, omlós kelt tészta… készíts te is néhány aranyos kis nyuszi alakú tekercset a következő reggelire! Nagyszerű kiegészítői minden összejövetelnek, és rendkívül egyszerűen elkészíthetők.
Hozzávalók:
- 500 g búzaliszt
- 1cs. szárított élesztő
- 1 tk nádcukor
- 1 ev. porcukor
- 1 tk só
- 250 ml langyos víz
- 60 ml (1/4 csésze) étolaj vagy kókuszolaj
- 2 púpos ev. almaszósz (adliban is kapható)
Húsvéti nyuszi tekercsek elkészítése:
Önts meleg (nem forró!) vizet egy keverőtálba vagy a dagasztógépbe. Add hozzá az élesztőt, a cukrot, a sót, az olajat és a lisztet.
Gyúrd alacsony-közepes sebességgel körülbelül 4 percig, amíg sima tészta nem lesz. A tésztának sűrűnek, de lágynak és csak enyhén ragadósnak kell lennie. Amikor leválik a tál oldaláról, készen is van.
Helyezd a tésztát egy kivajazott tálba, és fordítsd meg a tésztát, hogy minden oldalát bevonja. Fedd le konyharuhával és tedd meleg helyre. Nagyjából 1 órát keleszd, amíg duplájára nem nő.
Miután megkelt, óvatosan nyomkodd át. Vedd ki a tésztát a tálból, és borítsd enyhén lisztezett felületre. A tésztát 6 egyenlő részre oszd.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Tegyél egy tepsire sütőpapírt. Minden tésztagolyót sodorj ki.
Vágj le egy kis darabot a végéről és formáld golyóvá a farok számára. Hajtsd félbe a sodrot tésztát, és lazán csavard meg kétszer, hogy kialakítsd a nyuszi testét. Tedd a tepsire, és nyomd le egy kicsit a fülét, nehogy túl magasra emelkedjen.
A nyuszi farok elkészítéséhez a tésztagolyót a csavar hajtogatott végébe tedd. Ismételd meg a maradék tésztával, hogy 6 nyuszi legyen. A nyuszikat 5-10 percig keleszd.
A videót a tiktokon megnézheted. Kattints ide!
Kend meg növényi tejjel és a farok részt szórd meg durva sóval vagy szezámmaggal.
Süsd a nyuszikat 23-25 percig, amíg a tetejük aranybarna nem lesz, a széle pedig megsült. Amikor elkészültek, vedd ki a tekercseket a sütőből, és mindegyik meleg nyuszit kend meg vajjal.
Jó étvágyat,
Anna