A tested jelzéseire hallgatva étkezni és mozogni az egyik legtermészetesebb dolognak kellene lennie. Sajnos sokan vagyunk úgy az étkezéssel, hogy este már nem eszünk, hiába vagyunk éhesek, viszont reggel bekapunk valamit, mert nem indulhatunk el reggeli nélkül. Az intuitív étkezés pont azért jó, mert itt nincs szabály, csak a tested jelzéseire kell hallgatni. Cikkünkben összefoglaltuk mit is jelent pontosan és mire figyelj.

Mi az az intuitív étkezés?

A fogalom két amerikai dietetikus, Evelyn Tribole és Elyse Resch nevéhez fűződik, akik 1995-ben megírták az Intuitive Eating című könyvet. – Wikipedia

Az intuitív étkezés esetében egy a fogyókúra vagy diéta koncepciójától teljesen eltérő megközelítésről van szó. Lényege, hogy figyelemmel kísérjük a testünk jelzéseit, emellett megtörjük a krónikus diétázás örök körforgását és egészséges kapcsolatot alakítsunk ki az étellel.

fotó: unsplash

Első lépés – diéta-mentalitás elhagyása

Vannak, akik egész életünkben valamilyen fogyókúrát követnek. Mindig megjelenik egy új csodadiéta, amit sztárokkal reklámoznak és mindenki esküszik rá. Persze így könnyű bekerülni a végtelen és haszontalan diéta-spirálba.

A diéta-mentalitás elutasítása éppen ezért nem könnyű, pedig az életmódváltást az hozza el, ha megtagadjuk a szokásos fogyókúrák szigorú korlátozásait. Aki állandóan kalóriát számol vagy teljesen kizár olyan ételeket, amiket szeret, annak később mindig kompenzálás a vége, ami általában túlevésben nyilvánul meg.

Intuitív étkezés – Bízz a testedben

A tested jelzéseire figyelni azt is jelenti, hogy megérezd, ha elért a jóllakottság érzés. Ehhez azonban az kell, hogy étkezés közben befelé figyelj, időnként szüneteket tarts, és lassan, nyugodtan tudj étkezni. Ne nézz tv-t, YouTube-ot és ne munka közben étkezz.  Bízz a testedben! Hagyd, hogy eldöntse, hogy mikor elég, és mikor van szükséged több táplálékra.

fotó: unsplash

Figyelj az egészségedre

Válassz olyan ételeket, amelyek megegyeznek az egészséges életvitellel, kényeztetheted vele ízlelőbimbóidat. Ne feledd, ahhoz, hogy egészséges legyél, nem kell tökéletesen étkezned! Nincs azzal semmi gond, ha néha kivételeket teszel, esetleg nassolásra adod a fejed, a lényeg a tudatosságban való fejlődés, és hogy hosszú távon mit és mennyit eszel.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999