Végérvényesen is itt az ősz, és előkerülnek a teák. Én is egyre gyakrabban iszogatok teát estére, délutánra. Jól esik a meleg ital, kikapcsol és egyfajta szeánsz alakult ki. De miért is jó? Itt van a tea kisokos, hogy te is körültekintően tudj választani!

A szó szoros értelmében vett teára gondolok a  “Camellia sinensis” növény, feldolgozott leveleire. A teának antioxidáns hatása mellett kiemelkedően fontos az antibakteriális és fertőtlenítő hatása is. Ezt a katekin nevű vegyületnek köszönheti, ami ráadásul gátolja a fogszuvasodásért felelős baktériumokat. 

Zöld vagy fekete tea?

Erről nagyon megosztó vélemények vannak. Én személy szerint nem iszom fekete teát és zöld teát is nagyon ritkán. De miért? Egyrészt szeretem a hazai dolgokat előnybe részesíteni az import árukkal szemben. Másrészt, a teák nagyrésze Kínából származik és ezeknek a teafajtáknak a  fogyasztása korántsem biztonságos, sőt, már a filteres teák csomagolásával is mérgezhetjük magunkat

A veszélyes mértékű ólomszennyezést a Kínából importált teák esetében mérték, ami, ismerve az ország légszennyezettségét, nem is nagy csoda. Kína az elmúlt húsz évben radikális iparosodáson esett át, ez azonban csak a gazdaságnak jövedelmező, a környezetnek már kevésbé: a levegőben keringő nehézfémek aránya jócskán megnőtt, ami a teafogyasztók egészségét is veszélyezteti. A levegőben található nehézfémek ugyanis a talajba és a vízbe kerülnek, ahonnan a teanövények felszívják őket. Sajnos az sem jó megoldás, ha bio teát vesz valaki, ha ugyanúgy Kínából származik. A bio teát nem permetezik és feldolgozása során is kerülik a vegyszereket, viszont a levegőt, a vizet, a talajt ők se tudják befolyásolni.

A zöld tea fogyasztása előnyösebb, mivel abban kevesebb koffein található, illetve a felszívódás egyenletesebb, kiegyensúlyozottabb, hosszabb ideig tart.

Tea kisokos kérdés: Filteres vagy szálas tea?

A filteres teákba a legtöbb esetben a „hulladék anyagok” kerülnek: azok az apró darabok, morzsalékok, amiket a minőségi teákhoz már nem tudnak felhasználni.

„A teát egyenesen a fazékba kell helyezni. Se szűrőkkel, se zsákokkal, se semmi mással nem szabad bebörtönözni a teát.” -írta George Orwell 1946-ban. Manapság így lehetne elkerülni, hogy műanyag kerüljön a teafilterből a komposztba. Nagy-Britanniában napi 165 millió tasak kerül a hulladékáramba. A legtöbb teafilter, köztük az Egyesült Királyság öt vezető tea márkája – a PG Tips, a Tetley, a Twinings, a Typhoo és a Yorkshire Tea – a zacskókba tömítőanyagként nem biológiailag lebomló polipropilént használ.

Jó, ha tudjuk: a luxus „selyem tasak” sok esetben csak látszat. Valójában bármennyire is hihetetlennek tűnik, ezek is műanyagból készülnek. Ez ugyanaz a típusú élelmiszer -ipari műanyag, mint amit a vizes palackok gyártásánál használnak. A műanyag palackok esetében felhívják a figyelmünket, hogy ne töltsünk bele forró italt, de a teafiltereket miért jó, ha forró vízbe dobjuk? Senki se fogyasztana el egy teát műanyagszármazékkal ízesítve, ugye?

Végül nézzük a papír filteres megoldásokat. Sajnos ez sem mindig jó megoldás, hiszen sok papírt kezelnek epiklórhidrinnel, ami gátolja az immunrendszer működését, meddőséghez vezet, és rákot is okozhat.

Ha szálas teát vásárolunk igyekezzünk ezt is papírcsomagolásban, fémdobozban vagy piacon, illetve csomagolásmentes boltban beszerezni. Figyeljünk oda, hogy a tea honnan származik és inkább helyezzük előtérbe a hazai gyógynövényeket.

Gyógynövények, mint tea

Én a legtöbbször csak gyógynövényből vagy szárított gyümölcsből készült „teát” iszom. Miért is jó ez nekem? Hazai növényeket beszerezni sokkal olcsóbb és környezetkímélőbb és ezek a növények tényleg gyógyhatással rendelkeznek.

Ha teakeverékekre vágysz, akkor tudom ajánlani Mikó Zsófit


Mindenki igya azt a fajta teát, amit szeretne, de szerintem jó tisztában lenni olyan dolgokkal, mint a Kínából származó teák ólomtartalmával, vagy, hogy a filterből kiázó mikroműanyagok bennünk és a környezetünkben is kárt tehetnek.

Anna

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999