Ízletes vegán „húsgolyó” gluténmentesen

Tojásmentes - tejmentes - gluténmentes

A Vegán karácsonyi e-könyvemben szerepel ez az ízletes vegán „húsgolyó” recept. Különlegessége, hogy gluténmentes, egyszerű és nagyon gyorsan elkészül. Nem csak karácsonyra, hanem bármikor érdemes elkészíteni. Köretnek, zöldséges vagy kelbimbós bulgur és céklasaláta dukál! Na kíváncsi vagy már a receptre? Akkor görgess lejjebb!

Hozzávalók:

  • 1 konzerv csicseriborsó vagy kidney bab
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 tk mustár
  • 1 ev. sűrített paradicsom
  • 2 ev. sötét szójaszósz
  • 5-6 ev. zabliszt
  • 1 ev. őrölt lenmag+ 2 ev. víz
  • 1 ev. olivaolaj

plusz olaj a lekenéshez.

Ízletes vegán "húsgolyó" elkészítése

A vöröshagymát aprítsd fel és kevés olajon serpenyőben dinszteld meg. Majd nyomd bele a fokhagymát és kevergetve pár másodpercig süsd még.

A babot szűrd le és mosd át alaposan. A lenmagot keverd el a vízzel és tedd félre 5 percre.

Egy késes aprítóra lesz szükséged. Tedd bele a babot, a fűszereket, a paradicsompasztát, szójaszószt, mustárt, a dinsztelt hagymát, a lenmagkeveréket és pulzálva indítsd be a gépet. Nem kell teljesen simára darálni. Csurgasd bele az olajat.

Add hozzá a zablisztet evőkanalanként. Kézzel keverd össze. Tedd félre 10 percre.

Közben kapcsold be a sütőt 180 °C-ra.

Tegyél egy tálkába vizet. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.

Nagyjából egy evőkanálnyi mennyiséget nedves kézzel golyózd ki és tedd a tepsibe. Add folytasd, amíg minden el nem fogy. Kend le olajjal alaposan a golyókat.

Tedd be a sütőbe 20-30 percre, félidőben forgasd át.

Jó étvágyat, és kellemes karácsonyi készülődést!

Anna