Vegán ricotta lasagne

Aki Jóbarátok fan biztos emlékszik arra a jelenetre, még az első évadból, amikor Rachel nem találta a Barry-től kapott eljegyzési gyűrűt, mindeközben Monica idegesen készülődik a szülők látogatására. Rachel-nek egy dolga volt a lasagne. Tipikus Rachel eset… a gyűrűt belesütötte a lasagne-ba. Ha figyelmesen elolvassátok a hozzávalókat, gyűrűt nem tartalmaz 😉

Hozzávalók:

  • 1 tömb natur tofu (180-200g)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 g gomba
  • 80 ml (1/3 csésze) száraz vörösbor
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • só, bors
  • oregánó, babérlevél
  • 1-2 ev. szójaszósz
  • fél csésze (125 ml) zöldségleves alaplé vagy víz
  • lasagne tészta
  • vegán sajt (elhagyható)

Elkészítése:

A tofut villával morzsold teljesen szét, a vöröshagymát aprítsd fel, a gombát is kis darabokra. Egy lábasba hevíts 2 evőkanál olajat, szórd bele a tofut, pirítsd 1-2 percig, majd add hozzá a hagymát, gombát végül a reszelt fokhagymát is. Sózd, borsozd és pirítsd 5 percig. A darabolt paradicsomot egy aprítóban daráld simára, vagy használj paradicsomszószt. Öntsd az edénybe, mehet bele a bor és a víz vagy zöldségleves. Fűszerezd be, oregánóval, sóval, borssal, és dobj bele egy babérlevelet. Hagyd rotyogni 10 percig. Addig készítsd el a ricottát és a besamelt.

Ricotta:

  • 1 tömb natúr tofu
  • 1/2 citrom leve
  • 1-2 ev. olivaolaj
  • csipet só

Besamel:

  • 3 evőkanál vegán vaj (vagy margarin)
  • 3 ev. liszt
  • só, szerecsendió
  • 250 ml növényi tej

Elkészítése:

A ricottához, mérj ki mindent egy aprítóba, vagy turmixba és keverd ki simára.

A besamelhez egy kis lábasba melegíts vajat, majd add hozzá a lisztet és keverd csomómentesre. Adagold hozzá a növényi tejet, amíg szép sima és kenhető, folyósabb állaga nem lesz. Sózd, add hozzá egy pici szerecsendiót, fehérborsot.

Ha minden elkészült, akkor melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, vegyél elő egy tepsit. A tepsi aljába vékonyan kenj el egy adag bolognai szószt. Erre egy rétegben teríts el lasagne tésztát, kend meg megint paradicsomos szósszal, kanalazz rá ricottát, és fedd be tésztával. Megint mehet egy réteg paradicsomszósz, ricotta, tészta. Addig folytasd még van szósz és ricotta. A tetejét tésztával zárd, és kend el rajta a besamelt. Ha szeretnéd szórd meg reszelt vegán sajttal.

Süsd nagyjából 30 percig, amíg a tészta meg nem puhul, és a teteje be nem barnul.

Jó étvágyat,
Anna

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999