Joey vegán húsgolyós szendvicse

Húsmentes - finom

Az ötödik évad 20. részben, Joey, Chandler, Ross és Phoebe rendőr barátja elmennek, egy „bevetésre”. A rendőrautóban ülve megfigyelnek, amikor is egy kipufogó eldurran, Joey pedig Rossra veti magát. Chandler persze megsértődik, hogy nem őt „mentette” meg. A többit nézzétek meg a bejegyzés végén lévő videóban.

Lássuk a világ legfinomabb szendvicsét!

Hozzávalók:

  • 180 g száraz lencse
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 szelet kenyér
  • növényi tej a kenyérhez
  • 30 g vegán parmezán
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 4 ev. aquafaba
  • fél csokor petrezselyem
  • 1/2 tk oregánó
  • 1/2 tk majoranna
  • pici füstölt pirospaprika
  • só, bors

Szósz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 konzerv aprított paradicsom
  • bazsalikom
  • babérlevél
  • 2 ev. olivaolaj (extraszűz)

Vegán parmezán:

  • 1 csésze natur kesudió
  • 3 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 k só
  • 1 tk fokhagymapor (só nélküli)
  • 1 tk vöröshagymapor

Elkészítése:

A lencsét mosd át és tedd fel főni, egy babérlevél és só társaságában. Majd ha megfőtt szűrd le és hűtsd ki. A vegán parmezánhoz, mérj ki egy csésze natur kesudiót, a sörélesztőpelyhet, a hagymaporokat és a sót egy késes aprítóba és aprítsd teljesen kicsire, amolyan parmezán szerűre. Tedd félre.

A „húsgolyóhoz” egy tálba öntsd át a lencsét, 4 evőkanál aquafabát ( csicseriborsó leve). A kenyérszeleteknek a héját vágd le, és egy kis tálban mártsd meg növényi tejben, majd tépked kis kockákra. Tedd ezt is a tálba. A felaprított petrezselyem is mehet hozzá a 30 g vegán parmezánnal együtt. Ezután kézzel gyúrd össze az egészet. Fűszerezd be fokhagymával, majorannával, oregánóval, paprikával, sóval, borssal. Folyamatosan adagold hozzá a zsemlemorzsát, hogy egy masszív golyóvá álljon össze. Majd golyózd ki olajos kézzel egy tepsire és tedd be a fagyasztóba.

A szószhoz két konzerv aprított paradicsomot önts egy nagyobb serpenyőbe, vágd négyfelé a vöröshagymát, dobd bele, mehet hozzá 2 gerezd reszelt fokhagyma, egy babérlevél, néhány bazsalikomlevél, só és 3 evőkanál olivaolaj. Önts még hozzá legalább fél konzerv vizet is, de még a végén is lehet adni kell hozzá. Közepes lángon főzd fel a szószt.

Kapcsold be a sütőt 190 C°-ra. Eközben a golyókat vedd ki a fagyasztóból és néhány evőkanál olajban süsd meg minden oldalát. Szedd ki a tepsire vissza és told be a sütőbe kb. 10 percre.

A szósz közben elkészült, a hagymadarabokat és a babérlevelet vedd ki belőle, hempergesd meg a szószban a golyókat. Egy kiflit, hot-dog kiflit vagy ahogy én tettem egy Aldi-s vegán croissant vegyél elő, vágd félbe, de ne teljesen. Kanalazz bele szószt, majd 2-3 gombócot és szórd meg alaposan vegán parmezánnal és vegán sajttal.

Jó étvágyat,
Anna

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999