Növényi étrenden is vissza lehet hozni a régi ízeket. Ez a kapros-joghurtos pogácsa elképesztően hasonlít a kapros dübbencsre. Könnyű, lágy tésztája, enyhén kapros íze és a ropogós feketeszezámmag teszi számunkra tökéletessé ezt a pogácsát. Próbáld ki te is.
Hozzávalók:
- 500 g liszt+ szórás
- 250 g margarin/ vegán vaj
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 csokor kapor
- 20 g só
- 50 ml víz
- 20 g élesztő
- 200 g szójajoghurt
- 1 ek. almapüré
- 1-2 ek. fekete szezámmag/lenmag
- 1/2 csésze növényi tej (lekenéshez)
Kapros-joghurtos pogácsa elkészítése:
A margarint olvaszd fel és tedd félre. A lisztet a sütőporral szitáld egy tálba. Add hozzá a sót és a felaprított kaprot keverd el alaposan. A vizet langyosíts meg és keverd el benne az élesztőt, tedd félre pár percre.
A szójajoghurtot és az almapürét add a liszthez, majd az élesztős vizet is. Fakanállal kezd el átkeverni és csurgasd hozzá az olvasztott margarint vagy vegán vajat. Még mindig fakanállal gyúrd össze, majd tedd a hűtőbe 30 percre.
Ha letelt az idő, lisztes deszkán gyúrd át (ha kell még hozzá liszt, kanalanként adj hozzá) és nyújtsd ki ujjnyi vastagra. Szaggasd ki egy 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval és tedd nem túl közel egymáshoz egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Takard le és hagyd kelni 15 percig.
Eközben melegítsd elő a sütőt 170 °C-ra. Ha lejárt az idő kis növényi tejjel kend meg alaposan a pogácsákat és szórd meg fekete szezámmaggal (vagy ha nincs lenmaggal). Hogy biztos ne peregjen le róla vékonyan újra kend át a szezámmagos pogácsákat.
Tedd be sülni 18-20 percre. A z idő vége felé nézz rá, sütőfüggő, hogy pontosan mennyi ideig kell majd sütnöd.
Kellemes sütögetést,
Anna