Lassan itt a karácsony, a mai nap a tél is beköszöntött, nagy havazás közepette. Egyre inkább karácsonyi lázban égünk, azon agyalunk kit mivel lephetünk meg vagy már a karácsonyi menün gondolkodunk. A plázák tele vannak, hiszen az őrült black friday is nem rég zajlott. Ideges anyukák, hisztis gyerekek és egyre türelmetlenebb apukák tömege lepi el ilyenkor a bevásárló áruházakat. Miért gondolunk mindent túl? Miért szállunk versenybe a tavalyi énünkhöz képest, hogy a gyerek még nagyobb, még drágább ajándékot kapja? Miért akarjuk a pénzünkkel lenyűgözni a családtagjainkat? A december és a karácsonyi időszak, a sütögetésről, korai esti forró teázásról (vagy forralt borozásról), az együtt töltött időről és a hóban hempergésről kéne szólnia. Nem a legtökéletesebb, az akár legszükségtelenebb vagy a legdrágább ajándékokról. Számomra a karácsony kezd már inkább csak profit lenni. Mindenhol csak arra késztetnek minket, hogy vásároljunk, költsük a pénzünket, akár olyan dologra is, amire nincs szükségünk.

Őszintén bevallom az utóbbi néhány évben kezdek grincs lenni és nem várom ezt az időszakot. Éppen ezért határoztam úgy, hogy a december számomra magamról szól! Kitaláltam, hogy saját készítésű ajándékot kapnak, amit hamar el tudok készíteni és a maradék időmet magamra fordítom. Hiszen ez 2019 utolsó hónapja és én minden napját ki akarom élvezni.

Ha te is úgy vagy vele, hogy inkább készítesz valami aranyos, szívhez szóló ajándékot, ahelyett, hogy a plázákat rónád, olvass tovább 🙂

1,

Gondold végig, hogy mit tudsz elkészíteni. Lehet, hogy nem vagy egy konyhatündér, de nagyon szépen festesz, vagy barkácsolsz valamit? Akkor készíts valami tárgyi dolgot, aminek az ajándékozott örülne. Önts gyertyát, csepegtess karácsonyi illóolajat bele.

A nagyszülők értékelni tudják a közös nyaraláson készült fotókat és ha azt egy általad készített vagy dekorált kép keretbe rakod még személyesebb lesz. Nekik az emlékek és azokat idéző tárgyak fontosak, hiszen jó esetben már mindenük meg van 🙂

2,

Ha viszont jól mozogsz a konyhában végtelen lehetőséged van. Készíts  szép bonbonokat, élmény lesz megtanulni is, elkészíteni és átadni is. Saját fűszerkeveréket is létre hozhatsz, hiszen biztos vagyok benne, hogy a családban akadnak, akik szeretnek főzni és különleges ízeket kipróbálni. Házi készítésű granolával se lőhetsz mellé, itt is úgy variálhatod, ahogy csak szeretnéd. Amit a boltban is megtudsz venni készítsd el magad, például egy muffin alkotó részeit öntsd egy befőttes üvegbe, írj egy leírást hozzá, kösd be szépen egy szalaggal és kész is. Ugyanez bármilyen sütivel megoldható.

3,

Ha tudod, hogy az illető szemezget a hulladékmentes életmóddal, készíthetsz neki zsákokat. Olyat is, ami átlátszó és olyat ami vászonból van. Varrhatsz neki sminklemosó korongot (ha nő az illető). Vagy beszerezhetsz különféle alap zero waste kellékeket is.

4,

Adj időt! Igen, időt, programot a családdal. Egy élmény ajándék is lehet olyan meglepetés mint a sokadik utalvány. Adj magadból egy kicsit, hiszen az együtt töltött időt senki se veheti el, nem kopik ki, nem törik el és nem veszik el, az a tiétek.

Csinálhatsz kis kártyákat is, amiket az ajándékozott(ak) felhasználhatnak, mondjuk egy mozi valamelyik este, vagy egy közös főzés, egy boros hétvégi túra, akármi 🙂

5,

A csomagolásnál érdemes szem előtt tartani környezetbarát módot. Hagyd el a műanyaggal bevont papír csomagolót. A natúr papír annyira elegáns tud lenni, rajzolhatsz vagy festhetsz rá, akár bélyegzővel nyomhatsz rá mintát is. Egy madzaggal, valamilyen terméssel, lehullott falevéllel díszítheted is. Annyival szebb és kifinomult lehet így az ajándék. Így a szelektívbe dobható, míg a sima boltban kapható csomagoló anyagok nem. Használhatsz régi, már nem kellő, kottát vagy újságpapírt is. A fantáziádra van bízva, ezzel is kikapcsolhatsz egy kicsit, miközben alkotsz.

+1

Ha végképp nem érzel semmilyen késztetést, hogy magad készíts ajándékokat, akkor is válasz olyat, ami nem tömeg darab. Gondolok itt kis vállalkozások termékeire, adományboltban (cseriti) nagyon szép és hasznos dolgokra lelhetsz. Hulladékmentes életmódhoz eszközöket is adhatsz ajándékba, lehet ezzel meghozod az ajándékozott kedvét. Mindenképp legyen a vásárlásod fenntartható, ésszerű és támogasd a kis vállalkozókat. Egyedibb ajándékokat találsz náluk.

Nálam házi készítésű vegán kekszeket, édességeket is megtalálsz, keress bátran.

https://www.instagram.com/janka.shop/

https://www.instagram.com/shamobags/

https://www.instagram.com/indirabotanicals/

https://www.instagram.com/annies_desserts_/

Legyen a december egy békés, pihentető időszak neked is!

Anna

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999