Idén is eljött a karácsony, szerencsére. Szeretnéd a menüt feldobni, vagy egyszerűen lecserélni egy teljesen másra? Kipróbálnál valami újat esetleg már szemezel a növényi étrenddel? Talán már vegán vagy, de nem tudod mit főzz karácsonykor? Mutatom az én karácsonyi menümet 2021-ben:

Halászlé, garantáltan szálkamentesen
Hozzávalók 4-6 adag
- 3 db közepes padlizsán
- 20 g alga (1 db nori lap)
- 2 ev. olivaolaj vagy 1/2 dl víz
- 3 kicsi vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 tv paprika
- 1 nagyobb fej paradicsom
- só, bors ízlés szerint
- 2 ev. csemege fűszerpaprika
Elkészítése:
A vöröshagymát vágd fel, de nem muszáj nagyon apróra, mert úgyis le turmixoljuk. A padlizsánból vágj 4-6 szeletet, és alakíts ki belőle halfilét. Ez persze teljesen elhagyható, hiszen csak a látvány, ízre sült padlizsán íze lesz majd. A maradék padlizsánt, ha szeretnéd pucold meg és vágd fel kockára. A kifilézett padlizsán szeletek maradékát is vágd fel.
A kockázott és a filézett padlizsánokat is sózd be és tedd félre.
Az algát, ha szálasat használsz, akkor kávédarálóban őröld porrá. Ha Nori lapot használsz, áztasd be.
Aprítsd fel a paradicsomot és a paprikát, de nem kell túl kicsire.
A hagymát olajon vagy vízen kezd el dinsztelni, alacsony lángon. Ha üvegesre párolódott, húzd félre és reszeld bele a fokhagymát, add hozzá a fűszerpaprikát. Keverd el és tedd vissza a tűzre, add hozzá a paradicsomot, paprikát, algát és a kockázott padlizsánt. Keverd el alaposan és közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve picit pirítsd meg. Figyelj rá, nehogy megégjen, mert keserű lesz.
Ezután öntsd fel 2 dl vízzel és tedd rá a fedőt, párolódjon. Pár percenként keverj rá, hogy ne tapadjon meg, főzd puhára, ha kell adj még hozzá kevés vizet.
Ha puha a padlizsán, vedd ki a nori lapot és botmixerrel turmixold le a padlizsános alapot. Öntsd fel 3-4 l vízzel és sózd, borsozd ízlésedre. Forrald fel, aztán vedd le a tűzről. A padlizsán szeleteket egy kevés olajon alacsony lángon fedő alatt serpenyőben párold/pirítsd meg.
Tálald durumtésztával, ha úgy eszitek és a padlizsán szeletekkel.
Tipp: érdemes az algát porrá őrölni, mert egyszerűbb, de ha nem bajlódsz vele vedd ki turmixolás előtt, majd a végén tedd bele és egyétek meg ha szeretitek!

Vegán húsgombóc burgonyasalátával
Hozzávalók 4-6 főre:
Vegán húsgolyó:
- 2-3 ev. olivaolaj
- 2 kicsi fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 konzerv fehérbab
- 1 ev. szójaszósz
- 2 tk. szárított oregánó
- 2 tk. kakukkfű
- 2 tk. sörélesztőpehely
- só, bors ízlés szerint
- 4 tk. utifűmaghéj
- 6 ev. zabpehely
- pár csepp citromlé
- 1/2 csésze száraz quinoa
Burgonyasaláta:
- 1,5 kg sárga héjú burgonya
- 2 fej lilahagyma
- 2 kicsi vegán tejföl
- 6 ev. tojásmentes majonéz
- 1 tk fehér bors
- 1 tk só
Elkészítése:
A húsgolyó: olivaolajon pirítsd meg az apróra vágott hagymákat, majd a vége felé reszeld bele a fokhagymákat is.
A quinoát mosd át, majd kétszeres mennyiségű vízben főzd meg, 1 tk sóval.
A konzerv babokat csepegtesd és mosd át.
A babokat, zabpelyhet, utifűmaghéjat, fűszereket, szójaszószt tedd egy aprítógépbe, majd ha a hagyma is megpirult add hozzá és daráld majdnem krémesre. Tedd félre.
Kapcsold be a sütőt 180 °C-ra. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
Ha megfőtt a quinoa, akkor keverd el fakanállal a babos darált alappal. Olajos kézzel gombócozz ki belőle fasírt nagyságú golyókat. Tedd be a sütőbe 20 percre, félidőben óvatosan megfordíthatod. Majd 200 °C-on 8-10 percig süsd.
Update:
Air Fryer-ben is süthető ekkor 180 °C 20 perc kell neki. Ha nem gond egy kis olaj, akkor spricceld le őket.
Serpenyőben is süthető, ekkor 2-3 evőkanál olajat melegíts fel és a golyókat lapítsd ki. Közepes hőfokon 3-3 percig süsd őket.
A burgonyasaláta: A krumplikat hámozd meg és kockázd fel közepes méretűre. Sós vízbe tedd fel főni. A lilahagymát félkör alakú cikkekre vág, sózd be és tedd félre állni.
Ha a burgonya megfőtt, vigyázz ne főzd túl, akkor szűrd le és hűtsd ki.
A tejfölt, majonézt, fehérborsot és a sót keverd el alaposan, ha kell egy kevés vízzel hígítsd.
Keverd össze a krumplit, a lilahagymával és a tejfölös majonézzel. Érdemes előző nap elkészíteni és a húsgolyókat frissen.

Vegán tiramisu a Vegán Édesélet e-bookból
Hozzávalók:
Piskóta:
- 315 g liszt
- csipet só
- 1,5 tk sütőpor
- csipet szódabikarbóna
- 250 ml víz
- 150 ml olaj
- 180 g cukor
- 5 tk almaecet
Krém:
- 270 g natur kesu
- 250 g selyem tofu (natur tofu is megfelel)
- 1 ev. citromlé
- 120 ml olvasztott kókuszolaj
- 90 ml növényi tej
- 100 g cukor
- pici vanília aroma, mandula aroma
- 1 dl kávé és kakaópor
Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-fokra. A piskótához szitáld a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát egy tálba, add hozzá a sót, cukrot, majd a vizet, olajat és az ecetet is. Keverd el gyorsan és alaposan, de ne keverd túl.
Egy 23×33 cm-es formát/tepsit bélelj ki sütőpapírral. Öntsd bele a masszát és süsd 20 percig, majd vedd ki a sütőből és hűtsd ki. Ezután szeleteld fel kb 2 cm széles csíkokra, azokat pedig harmadold el. Ezeket sorakoztasd egy tepsire és süsd 30-35 percig 140 °C-on, hogy ropogós legyen. Ezután hűtsd ki teljesen.
A krémhez a kesudiót forrázd le, majd hagyd állni 1 órát. Aztán egy turmixba adagold a tofut, citromlevet, tejet, cukrot a lecsepegtetett kesut, aromákat, turmixold teljesen simára, majd a legvégén add hozzá az olvasztott kókuszolajat. Keverd alaposan el.
Főzz le egy nagy adag (1dl) kávét, a piskóta kockákat mártogasd bele alaposan, majd sorakoztasd a tál aljába. Erre öntsd rá a krém felét, kend el szépen, szitálj rá kakaóport. Erre megint egy sor kávéba mártott piskóta jön, aztán a krém és végül a kakaópor.
Tedd a hűtőbe legalább 3 órára. Másnap még finomabb!
Pingback: Spárgás tabbouleh -