Először is meleg szívvel ajánlom Dr.Greger- Hogy ne halj meg című könyvét. Fantasztikus… megerősített abban, hogy a teljes értékű növényi étrend az, ami egészséges és az, ami legyőzhet mindenféle betegséget. Valószínűleg nem jutott volna eszembe az áfonyás muffinomba kardamomot tenni, de itt van néhány érvem, hogy miért is jó benne:
- Emésztés segítő
- hozzájárul az egészséges vese fenntartásában, a vesekő ellen tökéletes
- Csökkenti a vérnyomást
- Segít legyőzni az asztmát
- Telis tele van antioxidánsokkal, amik felveszik a harcot a szabad gyökökkel
- Támogatja a szervezetben az ún. ölősejteket, amik arra valók, hogy az immunrendszer vírusfertőződött és elrákosodott sejtjei ellen gyorsan reagáljanak.
- Áfonyával párosítva fantasztikus hadsereget állíthatsz fel, ami legyőzi a rákos sejteket
Tehát használjátok bátran a süteményekbe, ételekbe ezt a csodás fűszert ☺
Nézzük is a hozzávalókat a kardamomos áfonyás muffinnak:
- 200 g fehér tönköly liszt (vagy sima liszt, de jobb a kerülni a finomított élelmiszereket)
- 50 g teljes kiőrlésű liszt
- Nagy csipet só
- Teáskanál hegynyi őrölt kardámom
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál őrölt lenmag
- 1 evőkanál őrölt útifűmaghéj (magamnak őrlöm meg)
- 125 g nádcukor/kókuszvirágcukor/ agávé/ almaszirup
- 60 ml növényi olaj
- 180 ml növényi tej
- 125 g áfonya (egy jó nagy marék )
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy muffin sütőt bélelj ki papírral, vagy ha szilikonod van az a legjobb. A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze a cukor nélkül. A nedves hozzávalóban keverd el a cukrot, hogy olvadjon el valamelyest. Ezután keverd össze a kettőt, és add hozzá az áfonyát.
A formát kanalanként töltsd meg, de ne teljesen. Tetszés szerint tehetsz a tetejére aprított mandulát, diót vagy kesudiót, akár ezek keverékét is.
Tedd be a sütőbe úgy 25-30 percig. Nézd folyamatosan, és ellenőrizd egy fogpiszkálóval ☺
Jó sütögetést,
Anna