Karfiol gyros tortillában
Ettél már karfiolból készült gyrost? Ha nem akkor érdemes kipróbálnod, hiszen nagyon egyszerű, finom és laktató! Ráadásul nagyon egészséges is, a rengeteg zöldséggel! Pitával, sültkrumplival vagy ahogy én készítettem tortillával is ínycsiklandozó lesz! Gyere és nézd meg a karfiol gyros hozzávalóit!
Hozzávalók
- 1 fej karfiol
Pác:
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- nagy citrom leve
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál vörös-vagy fehérbor ecet
- 1 evőkanál oregánó
- 1 tk hagymapor
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk szárított rozmaring
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál őrölt fekete bors
- ½ tk füstölt paprika
- ½ teáskanál őrölt koriander
- csipetnyi cayenne bors, opcionális
Gyros összeállításához:
- 6 pita (vagy tortilla)
- vegán tzatziki szósz (vegán joghurt, uborka, kapor, só, fehérbors,
- koktélparadicsom, szeletelve
- ½ uborka, szeletelve
- ½ kis lilahagyma, finomra szeletelve
- saláta
Karfiol gyros elkészítése
A karfiol szed szét kisebb rózsákra és tedd egy nagy keverőtálba. A páchoz a hozzávalókat keverd ki és öntsd a karfiolrózsákra. Alaposan forgasd össze és tedd félre egy 30 percre, szobahőn.
Addig készítsd el a tzatzikit. Reszelj le fél kígyóuborkát, adj hozzá 3-4 evőkanál vegán joghurtot (vagy tejfölt, ha nincs joghurt), tegyél bele kaprot, sót és fehérborsot. Alaposan keverd ki és tedd a hűtőbe felhasználásig.
A karfiolokat tedd egy sütőpírral bélelt tepsire és tedd be sülni 210-215 °C-ra, nagyjából 20-25 percre.
Ha megsültek, hagyd kicsit hűlni.
A pitát vágd félbe, de ne teljesen, csak, hogy meg lehessen tölteni. A paradicsomot, lilahagymát, uborkát szeld vékonyra fel, a salátát most meg.
Ha tortilla-t használsz, akkor száraz forró serpenyőbe pillanatok alatt melegítsd fel.
Pakolj mindent bele a pitába vagy tortillába és fogyaszd egészséggel!
Jó étvágyat,
Anna