Magunknak készíteni jelen esetben fűszereket, izgalmas, kreatív és fenntartható is egyben. Egyáltalán nem bonyolult, nem kell hozzá több százezres gép, vagy gépek halma. Egyszerűen csak te kellesz, egy mozsár, vagy aprító, vagy a két kezed. Az alapanyagokat érdemes bio helyről, vagy ami a legjobb a saját kertedből, erkélyedről beszerezni.
A saját termék készítésekor pontosan tudod mi kerül bele, így ízfokozó, tartósítószer, és rengeteg só nélkül tudod elkészíteni az isteni fűszerkeverékeidet. A receptben leírt mennyiségek ízlés szerint változtathatóak. Ha nem szereted pl. a rozmaringot, akkor kevesebbet vagy egyáltalán ne tegyél bele. Lássunk is hozzá:
Szárított bazsalikom/ zeller/ petrezselyem
Szedd le a kertedben, vagy az erkélyen termett fűszernövényeidet. Ha nincs módodban magadnak termelni, akkor a piacon válassz bio fűszernövényeket!
A bazsalikomot és a zellert szedd leveleire, mosd meg és egy tálcára terített konyharuhára pakold. Szépen, hogy lehetőleg ne fedjék egymást. Tedd ki az erkélyre, vagy a konyhaszekrény tetejére. Egy hálós anyagot érdemes rárakni, a szennyeződések távol tartásához.
A frissen vásárolt petrezselymet mosd meg alaposan, majd ha csokorban van, egyszerűen csak köss rá egy cérnát/mazdagot és akaszd fel egy olyan helyre, ahol nyugodtan ki tud száradni.
Néhány nap múlva (ellenőrizd), ha kiszáradtak morzsold egy tálba a leveleket, majd öntsd külön-külön egy kis tárolóba. Természetesen kávédarálóban porrá is őrölheted.
Aranyló fűszerkeverék
Hozzávalók:
- 1/2 csésze (6-7 evők.) sörélesztőpehely
- 4 tk fekete himalájai só
- 3 tk vöröshagyma granulátum
- 1 tk fokhagyma por
- 1,5 tk kurkuma
Sorban fentről lefelé mozsárban őröld össze az alapanyagokat. Vagy ha kávédarálód van, abban. Majd egy üvegben tárold. Ízlés szerint adhatsz hozzá szárított petrezselymet, őrölt borsot. Készíts nyugodtan belőle dupla adagot!
Használhatod tofu rántottához, csicseriliszthez, csicserilepényhez, mindenhez, amihez tojást adnál.
Provence-i fűszerkeverék
Hozzávalók:
- 1 evők. kakukkfű
- 1 evők. őrölt rozmaring
- 2 tk szárított majoranna
- 2 tk szárított bazsalikom
- 1 tk szárított levendula
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk szárított zsálya
Mozsárban majd kávédarálóban daráld össze az alapanyagokat, majd egy üvegcsében tárold. Nyugodtan készíts belőle dupla adagot, hogy a fűszer tárolót megtöltse.
Használhatod olaszos ételeknél, tésztákhoz, zöldségragukhoz, sült krumplira.
Anna
Folytatás következik, hogy minél inkább saját fűszerkeverékeiddel töltsd meg a konyhaszekrényt!
Ha van különleges fűszerkeverék, amit szívesen használnál, írd meg és bekerül majd a különválogatásba!
Pingback: Zöldséges vegán quiche – Tudatosan élni