A második részben megmutatom néhány alap fűszerkeverékemet.
Az alapanyagokat érdemes bio helyről, vagy ami a legjobb a saját kertedből, erkélyedről beszerezni.
A saját termék készítésekor pontosan tudod mi kerül bele, így ízfokozó, tartósítószer, és rengeteg só nélkül tudod elkészíteni az isteni fűszerkeverékeidet. A receptben leírt mennyiségek ízlés szerint változtathatóak. Ha nem szereted a rozmaringot, akkor kevesebbet vagy egyáltalán ne tegyél bele. Lássunk is hozzá:
Univerzális fűszerkeverék:
- 4 kávésk. mustármag
- 4 evők. sörélesztőpehely
- 2 evők. szárított petrezselyem
- 2 kávésk. kakukkfű
- 2 evők. szárított bazsalikom
- 2 kávésk. szárított oregánó
- 4 kávésk. só nélküli fokhagymapor
- 2 kávésk. pirospaprika
- 1 kávésk. füstölt pirospaprika
Fentről lefelé haladva morzsold a mozsárban össze az alapanyagokat. Nem kell kiönteni külön-külön őket. A végén morzsold össze az egészet alaposan. Ha van kávédarálód, akkor készítheted abban is, apránként összedarálva. Egy ilyen kis IKEA-s fűszer tárolóban tele lesz.
Használhatod, zöldséges ragukhoz, grillezéshez, levesekhez.
Magyaros fűszerkeverék:
Hozzávalók:
- 2 evők. pirospaprika
- 1 evők. szárított petrezselyem
- 1 evők. őrölt kömény
- 1 evők. fokhagyma por
- 1 tk őrölt (friss) bors
Minden hozzávalót keverd el a mozsárban, vagy csak simán egy tálban, majd öntsd egy üvegbe.
Használd minden magyaros ízvilágú ételhez, csicseripörkölt, szójapörkölt, vagy rakott krumplihoz.
Ételízesítő
Hozzávalók:
- 1 zellergumó + zöldje
- 3 közepes sárgarépa
- 2 szál petrezselyem gyökér + zöldje
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 kápia paprika
- 1 tk friss kakukkfű
- 1 tk szárított zsálya
- 1 tk szárított lestyán
- 1 tk őrölt mustármag
- 1/2 tk szárított sáfrányos szeklice
Kapcsold be a sütőd 80-85 fokra. A zöldségeket hámozd és mosd meg, majd darabold nagyobb darabokra. Tedd az aprítódba és aprítsd kisebb részekre. A fűszereket keverd bele a végén. Oszlasd el egy (vagy két) tepsin és tedd be a sütőbe. 1 óra múlva keverj rajta, majd újabb egy órakor megint keverj rajta. Innentől kezdve fél óránként nézz rá. Nekem 3-3,5 óra alatt lett készen. Miután teljesen kiszáradt, akkor kávédarálóban apránként daráld le, de ez el is hagyható.
Használd bárhova, zöldség ragukhoz, levesekhez, tésztához, főzővízbe.
Anna
U.i.: Ha van olyan fűszerkeverék, amit szívesen elkészítenél otthon, csak írd meg itt vagy instagramon 🙂