Egy egyszerű, könnyed „saláta”, ami marinált fokhagymával és lencsével egészül ki. Hm… mennyei! Vacsorára egy könnyed Irsait ajánlok mellé, ebédre pedig egy hűs limonádét, sok citrommal és mentával!
Hozzávalók:
- 150 g lencse (barna vagy zöld francia lencse)
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 db babérlevél
- só, bors
- 2 ev. olivaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- csipet köménymag
- 1/2 tk koriander mag egész
- 1-2 ev. akármilyen ecet (fehérbor, sima, alma)
- egy nagy marék friss fűszernövény (bazsalikom, menta, kapor, petrezselyem, oregánó)
- 1 kis fej saláta (fejes, római, tarka)
- friss zöldségek (retek, uborka, koktélparadicsom, újhagyma)
Elkészítése:
A lencsét kétszeres mennyiségű vízbe rakd fel főni, a vöröshagymát vágd négyfelé és tedd a vízbe, sózd és a babérlevelet is add hozzá.
A salátát mosd meg és csepegtesd le, a fűszernövényekkel is ugyanígy járj el.
A fokhagymát vékony szeletekre vágd fel, egy kis serpenyőben hevíts olivaolajat, szórd bele a kömény-és koriandermagot, egy-két tekerés friss borsot is adhatsz hozzá. Pirítsd pár másodpercig, majd add hozzá a felszeletelt fokhagymát is. Közepes hőfokon barnítsd meg és azonnal öntsd ki egy kis tálba, mert a serpenyőben tovább fog sülni.
Ha a lencse éppen hogy megfőtt, szűrd le és csak egy kicsit, de mosd át hideg vízzel. Tedd egy tálba, öntsd le a fokhagymás olajjal, keverd át alaposan. A salátát tépkedd kis darabokra, a friss zöldségeket darabold tetszőleges méretűre és keverd össze a lencsével. A friss fűszernövényeket aprítsd fel, szórd a salátára, locsold meg ecettel és már fogyaszthatod is, akár pirítóssal, magában, vagy pitába töltve is finom.
Jó étvágyat,
Anna