Ebben a bejegyzésben összeszedtem minden konyhai alapot, amire szükségetek lesz, illetve, amiket én használok. Továbbá vegán alapkifejezéseket, tippeket is megosztok veletek. Ezt a bejegyzést fogom majd belinkelni, egy-egy receptben, ha szükség lesz rá. Folyamatosan bővül! Nézzük csak:

Dinsztelés

Szokták párolásnak is hívni. A lényeg, hogy kevés olajon vagy vízen puhítjuk a zöldséget, leginkább a hagymát. Alacsony hőfokon fedő alatt tartva, hogy a saját gőzében párolódjon.

Habarás:

A habarás liszt+víz (tej, tejszín)+tejföl keveréke. Habarással tudjuk az ételt besűríteni, legtöbbször én a főzelékekhez használom. Elkészítése, hogy a liszthez adagolunk tejet és tejfölt, majd csomómentesre keverjük és a készülő ételhez öntjük, folyamatosan keverve azt.

Besamel mártás:

A besamel nálam így készül: Egy kisebb lábasban lisztet, olajon zsemleszínűre pirítom. Ezután csurgatom hozzá a tejet, és csomómentesre keverem. Adok hozzá sót, szerecsendiót, fekete és fehér borsot, majd sűrűre főzöm.

Tippek:

 1. A magokat mindig áztatni kell.
  Ha krém készül belőle vagy növényi tej akkor mindig érdemes beáztatni, így a fitinsav tartalmuk elvész. A bennük található fitinsav a magvakat gátolja az idő előtti kicsírázásban. A különböző kutatási eredmények során megállapították, hogy az elfogyasztott fitátsav gátolja a magvakban egyébként magas arányban megtalálható hasznos tápanyagok felszívódását. Az áztató vizet soha ne használjuk fel. Ráadásul krémesebb is lesz, hiszen a turmix könnyebben viszi. A mandulát, kesut érdemes akár 48 órát is áztatni, és időközben cserélni a vizet.
 2. A száraz hüvelyeseket is áztasd be
  Ezt gondolom nem kell, azért túl magyarázni. A gyorsabb főzés és a könnyebb emészthetőség miatt is szükség van erre a folyamatra. A lencsét 2 órát, a babokat akár 8 órát is áztathatod, időkénti víz cserével.
 3. A konzerv zöldségek levét mindig öntsd le és mosd át, ami benne van.
  Mivel tartósítószer és só is van a zöldségkonzervekben, így azokat érdemes leönteni és átmosni.
 4. Tofu
  Ha ízletes, pácolt tofut készítünk, akkor felhasználás előtt érdemes papírtörlővel, vagy konyharuhával átnyomkodni, hogy a felesleges nedvesség kijöjjön belőle. Ezután tetszés szerint feldarabolhatjuk, olajban elkevert fűszerekkel alaposan bemasszírozhatjuk. Egy jól záródó dobozban 1-2 napra nyugodtan a hűtőben hagyhatjuk. Ezután serpenyőben közepes fokozaton, lepiríthatjuk. Vagy a recept szerint eljárhatunk vele.
  Ha nem pácoljuk, hanem azonnal felhasználjuk, akkor is érdemes kinyomkodni. A sütése nagyon egyszerű, közepes fokozaton, serpenyőben, kevés olajon. Ne kevergessük, várjuk meg, amíg az egyik oldala megpirul, majd forgassuk át. Így minden oldalát egyenletesen le lehet pirítani, a belseje pedig puha marad.

 

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999