Ebben a bejegyzésben összeszedtem minden konyhai alapot, amire szükségetek lesz, illetve, amiket én használok. Továbbá vegán alapkifejezéseket, tippeket is megosztok veletek. Ezt a bejegyzést fogom majd belinkelni, egy-egy receptben, ha szükség lesz rá. Folyamatosan bővül! Nézzük csak:
Dinsztelés
Szokták párolásnak is hívni. A lényeg, hogy kevés olajon vagy vízen puhítjuk a zöldséget, leginkább a hagymát. Alacsony hőfokon fedő alatt tartva, hogy a saját gőzében párolódjon.
Habarás:
A habarás liszt+víz (tej, tejszín)+tejföl keveréke. Habarással tudjuk az ételt besűríteni, legtöbbször én a főzelékekhez használom. Elkészítése, hogy a liszthez adagolunk tejet és tejfölt, majd csomómentesre keverjük és a készülő ételhez öntjük, folyamatosan keverve azt.
Besamel mártás:
A besamel nálam így készül: Egy kisebb lábasban lisztet, olajon zsemleszínűre pirítom. Ezután csurgatom hozzá a tejet, és csomómentesre keverem. Adok hozzá sót, szerecsendiót, fekete és fehér borsot, majd sűrűre főzöm.
Tippek:
- A magokat mindig áztatni kell.
Ha krém készül belőle vagy növényi tej akkor mindig érdemes beáztatni, így a fitinsav tartalmuk elvész. A bennük található fitinsav a magvakat gátolja az idő előtti kicsírázásban. A különböző kutatási eredmények során megállapították, hogy az elfogyasztott fitátsav gátolja a magvakban egyébként magas arányban megtalálható hasznos tápanyagok felszívódását. Az áztató vizet soha ne használjuk fel. Ráadásul krémesebb is lesz, hiszen a turmix könnyebben viszi. A mandulát, kesut érdemes akár 48 órát is áztatni, és időközben cserélni a vizet. - A száraz hüvelyeseket is áztasd be
Ezt gondolom nem kell, azért túl magyarázni. A gyorsabb főzés és a könnyebb emészthetőség miatt is szükség van erre a folyamatra. A lencsét 2 órát, a babokat akár 8 órát is áztathatod, időkénti víz cserével. - A konzerv zöldségek levét mindig öntsd le és mosd át, ami benne van.
Mivel tartósítószer és só is van a zöldségkonzervekben, így azokat érdemes leönteni és átmosni. - Tofu
Ha ízletes, pácolt tofut készítünk, akkor felhasználás előtt érdemes papírtörlővel, vagy konyharuhával átnyomkodni, hogy a felesleges nedvesség kijöjjön belőle. Ezután tetszés szerint feldarabolhatjuk, olajban elkevert fűszerekkel alaposan bemasszírozhatjuk. Egy jól záródó dobozban 1-2 napra nyugodtan a hűtőben hagyhatjuk. Ezután serpenyőben közepes fokozaton, lepiríthatjuk. Vagy a recept szerint eljárhatunk vele.
Ha nem pácoljuk, hanem azonnal felhasználjuk, akkor is érdemes kinyomkodni. A sütése nagyon egyszerű, közepes fokozaton, serpenyőben, kevés olajon. Ne kevergessük, várjuk meg, amíg az egyik oldala megpirul, majd forgassuk át. Így minden oldalát egyenletesen le lehet pirítani, a belseje pedig puha marad.