A fókuszban a lablabi, egy ízletes csicseriborsóleves, mely Tunézia gasztronómiájának egy igazi gyöngyszeme. Fűszeres, laktató és mennyei ez a csicseriborsóleves. Tunéziában általában az olcsóbb éttermekben szolgálják fel, valószínűleg az egyszerűsége, „paraszti” jellege miatt. Viszont, ha egyszer kipróbálod, az biztos, hogy rendszeresíteni fogod!

Hozzávalók:

  • 400 g konzerv csicseriborsó (1 konzerv)
  • 1 nagy fej vörös vagy lilahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes édesburgonya
  • 1 liter zöldségleves alaplé
  • 2ev. olaj
  • csipet római kömény (ha szereted akkor 1/2 tk)
  • 1 tk kurkuma
  • 2 tk pirospaprika
  • 1tk füstölt pirospaprika
  • só, bors
  • 1/2 citrom leve
  • petrezselyem/koriander
  • kovászos kenyér

Elkészítése

A hagymát pucold meg, majd vágd apró darabokra.

Egy lábasban melegíts fel 2 evőkanál olajat, majd dobd rá a hagymát és dinszteld meg alacsony hőfokon, fedő alatt.

Eközben szűrd le a csicseriborsót és mosd is át. Az édesburgonyád hámozd meg és vágd kisebb kockára.

Az üvegesre párolt hagymára szórd a fűszereket – a petrezselyem vagy korianderen kívül – reszeld rá a fokhagymát is és keverd jól át. 

Öntsd rá a csicseriborsót, az édesburgonyát és a zöldséglevesalaplevet. 

Főzd addig, amíg az édesburgonya meg nem puhul.

Tetszőlegesen egy kicsit beleturmixolhatsz botmixerrel, én ezt elhagytam.

Tálaláskor szelj 1-2 szelet szikkadtam kovászos kenyeret és tépkedd szét, majd szedd rá a levest!

Ennek híján, csak pirítsd meg a (kovászos) kenyered és azt edd hozzá.

Jó étvágyat
Anna