Általában a blogon könnyű, gyors receptek osztok meg, hiszen a rohanó hétköznapokban könnyebb azokat elkészíteni vacsorára. Azonban akad olyan recept, amire érdemes időt szakítani. Ilyen ez a pásztor pite is. Tele zöldségekkel, tápláló lencsével és izgi karfiollal. Nem kell megijedni a hosszú hozzávaló listától, nagyrészt minden megtalálható egy hétköznapi (vegán) konyhában.

Hozzávalók:

  • 1 kicsi hagyma (lila, vagy vörös)
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 15 dkg zöldbab
  • 1 cukkini
  • 1 bögre zöldségleves
  • 20-25 dkg gomba
  • 1 evőkanál miso paszta
  • 1/2 kávéskanál kakukkfű
  • 3 evőkanál élesztőpehely
  • fekete bors, só
  • 2 bögre főtt lencse
  • babérlevél
  • 1 közepes fej karfiol
  • 2 kicsi burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma

1.Első lépésként főzd meg a kb. 2 bögrényi lencsét, kevés sóval és babérlevéllel. 

2.Vágd szét a karfiolt és a két kicsi burgonyát is. Egy külön edényben főzd teljesen puhára egy kevés sóval.

3.Aztán aprítsd fel a sárgarépát és a hagymát. Ha fagyasztott zöldborsót használsz akkor azzal semmi teendőd nincs. Tedd fel őket párolni kb 5 percre, majd a fel aprított cukkinit is tedd hozzá és párold még 3 percig. 

4.Közben vágd szeletekre a gombát és kb egy bögrényi zöldségleves alaplével egy serpenyőben párold meg. Tedd hozzá a kakukkfüvet, egy gerezd fokhagymát reszelve,sót, borsot, a miso pasztát és 2 evőkanál sörélesztőpelyhet. Keverd el alaposan. 

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra!

Szűrd le a párolt zöldségeket (3.lépés) és tedd át egy jénaiba vagy kerámia sütőtálba. 

Szűrd le a karfiolt és a burgonyát, de előtte vegyél ki a főzővízből néhány evőkanálnyit. Majd egy aprítóban egy kevés főzővízzel, egy evőkanál sörélesztőpehellyel, és egy gerezd fokhagymával keverd pürévé. Kóstold meg és ízlés szerint fűszerezd sóval, borssal. 

Szűrd le a lencsét is. A lencse egy harmadát tedd egy aprítóba a gombával és készíts ebből is pürét, legyen egynemű. Egy kevés főzőlevet adhatsz hozzá, hogy vigye a gép. Ezt is kóstold meg és a kell fűszerezz utána. 

A maradék lencsét keverd a jénaiban várakozó zöldségekhez, majd keverd bele a gombás pürét is. 

A tetejére halmozd a karfiolpürét és süsd meg 190 fokon kb 30-40 percig.

Tipp:

Ha szeretnél időt spórolni akkor használhatsz fagyasztott répát, zöldségeket, így kevesebb ideig kell párolni. Használhatsz konzerv lencsét is, a kicsi változat elég lesz. Ha nincs zöldbabod, akkor tehetsz bele zöldborsót is vagy fele-fele arányban. A karfiolpürét lecserélheted teljes egészében burgonyára, vagy csak fél fej karfiolt használj és 3-4 kicsi burgonyát. Természetesen miso paszta nélkül is elkészíthető, de lényegesen finomabb és táplálóbb vele.

Jó étvágyat!

Anna

 

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999