A lenmag  a legegészségesebb élelmiszerek közé tartozik, és már az ókori Görögországban is nagyra becsülték gyógyító tulajdonságai miatt – legalább azóta, hogy Hippokratész megemlítette a gyógyításról szóló munkáiban. A lenmag tényleg egy csodaétel, igazi szuperfood.


A lenmagot, melyről azt tudni, hogy a létfontosságú omega-3 zsírsavak egyik leggazdagabb növényi forrása, valójában a lignántartalma emeli ki az egészséges ételek közül. Jó ha tudjátok, hogy a lenmagolaj nem tartalmaz lignán vegyületeket.

Mik azok a lignánok?

Röviden: a lignánok olyan fitoösztrogének, amelyek csillapítják a test saját ösztrogénjének hatását. A szintetikus ösztrogén hatású vegyületek daganat előidéző hatását blokkolják. Kutatások bizonyítják, hogy a lignánok akadályozzák az ösztrogénfüggő daganatok kialakulását, csökkentik a menstruációs panaszokat, gyulladásokat, fájdalmakat. Ezért tekintik a lenmagot a menstruációs mell fájdalom élvonalbeli orvosi kezelésének.

Miért fontos, hogy őrölt lenmagot fogyasszunk?

Ha úgy eszed, ahogy van, hajlamos egészben, anélkül végigmenni a szervezeteden, hogy leadna bármit is a benne lévő tápanyagokból. A jobb eredményhez először őröld meg a magokat egy turmixgép, kávéőrlő vagy fűszermalom segítségével, vagy vegyél eleve őrölt változatot. Viszont itt meg kell, hogy jegyezzem a nem őrölt lenmag sokkal olcsóbb és csomagolás mentesen tudod meg venni piacon vagy egyes bio-boltokban is. Kb. 5 perc az egész.

Az őrölt lenmag önmagában az étkezéssel elérhető legerősebb vérnyomáscsökkentő ételek egyike. Naponta pár evőkanál őrölt lenmag fogyasztásával kétszer-háromszor erősebb hatás érhető el, mint egy aerob, állóképességet fokozó mozgásprogrammal. (Dr. Michael Greger, Hogy ne halj meg!)

Mellrák ellen lenmaggal?

A kanadai kutatók vizsgálták a mellrák előfordulását és a vizsgálatban résztvevők lenmag fogyasztását. Megállapították, hogy a lenmag rendszeres fogyasztása akár 28%-kal csökkentheti a mellrák kialakulását.

A kutatók következtetése: „Az ételekben fogyasztott lenmag képes csökkenteni a tumor növekedését mellrákos betegeknél… Az olcsó és könnyen beszerezhető lenmag hatásos étkezési alternatívája vagy kiegészítője lehet a jelenleg használt mellrákgyógyszereknek.”- Dr. Michael Greger, Hogy ne halj meg!

Rák elleni tulajdonságai mellett a lenmagról klinikai tanulmányok során kimutatták, hogy segít kordában tartani a koleszterin-, a triglicerid- és a vércukorszintet, gyulladáscsökkentő hatása van, és hatékony megoldást jelent székrekedés esetén. 

Ez a csodaétel a prosztatarák ellen is véd

A Duke Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói úgy gondolják, hogy a lenmag képes lehet megakadályozni azt a folyamatot, ami a sejtek szabálytalan osztódásához és rákos elfajulásához vezet.

A szakemberek olyan betegek esetében vizsgálták a lenmag hatásait, akik a prosztatát eltávolító műtétre, vagyis prosztatektómiára vártak. A férfiaknak naponta 3 evőkanál lenmagot adtak a műtétet megelőző átlagosan harminc napon át.

A lenmaggal táplált betegeket összehasonlították a kizárólag alacsony zsírtartalmú diétára fogott páciensekkel, és egy kontrollcsoporttal, akik nem változtattak napi étrendjükön.

A lenmagfogyasztás hatására pusztán ez alatt a pár hét alatt csökkeni látszott a ráksejtek osztódási sebessége, míg ugyanakkor növekedett a ráksejtek pusztulási aránya.  De ami még ennél is jobb, a lenmag arra is képes, hogy megelőzze, hogy a prosztatarák egyáltalán beléphessen az első stádiumba.

Tojás helyett lenmag!

Kíváló sűrítő anyag, így süteményekben tojás helyettesítésére is tökéletes. A receptekben szereplő minden egyes tojás helyett addig kevergess egy evőkanál őrölt lenmagot 3 evőanál vízzel, amíg nyúlós nem lesz. Vagy csak hagyd állni a langyos vízben elkevert lenmagot.

A tyúktojással ellentétben a „lentojás” nemcsak koleszterinmentes, de rengeteg olyan oldható rostot tartalmaz, ami ahelyett hogy emelné, még lejjebb viszi a koleszterinszintet.

Hogyan alkalmazd?

Az őrölt lenmag könnyű, diószerű por. Napi egy evőkanállal rászórhatsz a reggeli müzlidre, zabkására vagy salátára, turmixokban, smoothe-ba, bármibe bele teheted. Olcsó és könnyen beszerezhető csodaétel.

Anna

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999