Bár ez a márványos süti csíkos mintájával szuperül néz ki, valójában könnyebb elkészíteni, mint gondolnád. A tészta percek alatt összeáll, és csak egy mérőpohárra, egy kanálra, egy habverőre, két tálra, egy tepsire és néhány egyszerű hozzávalóra van szükséged, amelyek valószínűleg már megvannak otthon. Jól hangzik? Ha igen, kezdjük el!
Hozzávalók:
Vaníliás részhez
- 300 liszt
- 35 g keményítő vagy 1 csomag vaníliás pudingpor
- 175 g cukor
- 1 ev. sütőpor
- ½ tk szódabikarbóna
- csipet só
- 300 ml növényi tej
- 160 ml íztelen olaj
- 1 tk vaníliakivonat
- ½ Citrom (a leve) vagy 1-2 evőkanál almaecet
- ½ fél bio narancs vagy citrom héja
Csokis részhez
- 3 ev. kakaópor
- kb. 5 evőkanál növényi tej
Csoki ganache-hoz:
- 100 g étcsoki
- 3-4 ev. növényi tej
- dió/mogyoró
Elkészítése
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra felső/alsó hőfokon. Egy 25 x 11 cm-es téglalap alakú sütőformát bélelj ki sütőpapírral vagy vajazz és lisztezd ki. (Az alak kicsit kisebb is lehet, pl. 23 cm).
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a kukoricakeményítőt, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és sót.
Készíts egy kis mélyedést a közepébe. Ezután a mélyedésbe öntsd a növényi tejet, az olajat, a vaníliát, a citromlevet és a narancshéjat, és keverj össze mindent, hogy homogén tésztát kapj. (Ne keverd túl sokáig, különben a sütemény nem kel meg jól).
Most tedd a tészta felét egy második, nagy tálba. Add hozzá a kakaót és körülbelül 5 evőkanál növényi tejet, és keverd össze.
Rétegezd a márványos sütit. A zebra megjelenéséhez használj minden tésztához külön evőkanalat, és először tegyél egy nagy kanál vaníliás tésztát a tepsi közepére. Ezután a vaníliás tészta közepére tegyél egy nagy kanál csokis tésztát. Folytasd a tészták felváltva hozzáadását a közepén, amíg mindkét tészta el nem fogy. (A tészta magától szétterül a formában, zebramintát hozva létre. Segít, ha időnként megrázod a formát, hogy egyenletesen terüljön el )
Körülbelül 50 percig süsd a márványos sütit (de tűpróba szükséges!)
Ezután hagyd hűlni a tepsiben kb 1 órát, majd vedd ki a formából és rácson hagyd teljesen kihűlni. Ha sütőpapírt használsz, akkor kb 10 perc után kiveheted.
Csokoládé máz:
A csokoládét vízfürdő felett, időnként megkeverve, lassan olvaszd fel. Miután felolvadt, adj hozzá kevés növényi tejet, és jól keverd össze, hogy sima és krémes krémet kapj. A kihűlt tortára kend rá a csokikrémet. Díszítsd apróra vágott dióval vagy más diófélékkel.
Vágd fel a márványos sütit és élvezd!
Kellemes sütögetést,
Anna
A videókat a tiktokon megtalálod!