Ezek a vegán mézeskalács-fahéjas csigák izgalmas csavart adnak a klasszikus fahéjas csigáknak! Hihetetlenül puhák és légiesek, tökéletesek karácsonyra!


Miért fogod imádni ezt a receptet?

ÍZ/ÁLLAG: Ezek a csigák puhák, tele vannak mézeskalácsos ízzel, és szinte elolvadnak a szádban.

MINDENKI KEDVENCE: Vegánok és nem vegánok egyaránt imádni fogják ezeket a csigákat! Nem először készítem el és nagyon hamar elfogy, egy 6 fős társasággal nagyjából 10 perc alatt kivégezzük! 🙂

NEHÉZSÉGI SZINT: Mint minden fahéjas csiga vagy kelt tészta receptnél, ennek elkészítése is időigényes. Az eredmény viszont minden percet megér!

Hozzávalók:

Tészta:

415 g sima búzaliszt vagy kenyérliszt, plusz egy kevés a nyújtáshoz 

250 ml meleg növényi tej

115 g vegán vaj, szobahőmérsékleten (1. megjegyzés)

3 evőkanál kristálycukor, barnacukor vagy kókuszcukor

2¼ teáskanál instant szárított élesztő (2. megjegyzés)

1 teáskanál őrölt fahéj 

Egy csipet só (ha sós vegán vajat használsz, a sót kihagyhatod)

Töltelék:

95 g nádcukor vagy kókuszcukor

75 g olvasztott és lehűtött vegán vaj

2 evőkanál őrölt fahéj

1 evőkanál őrölt gyömbér

½ teáskanál őrölt szerecsendió

Krém és díszítés:

120 g vegán krémsajt, szobahőmérsékleten

100 g porcukor

40 g vegán vaj, szobahőmérsékleten

Mézeskalács kekszek (opcionális)

Elkészítése:

Mézeskalácsos tészta:

Tedd az összes hozzávalót egy dagasztóhoroggal ellátott robotgépbe vagy egy nagy keverőtálba. Gyúrd a tésztát 5-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha túl száraz, adj hozzá egy kis tejet, ha ragad, egy kis lisztet.

Tedd a tésztát egy tálba, takard le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen legalább 1 órát, amíg a duplájára kel. Alternatív megoldásként hagyhatod a tésztát egy légmentesen záródó edényben a hűtőben egy éjszakán át.

Mézeskalácsos fahéjas töltelék:

Egy kis tálban keverd össze az összes hozzávalót, amíg sima pasztát kapsz, majd tedd félre.

Csigák összeállítása:

Vajazz ki vagy bélelj ki sütőpapírral egy tepsit. (Az enyém kb. 30 x 20 cm-es, de más hasonló méretű is jó.) Nagyobb tepsi esetén távolabbra is helyezheted a csigákat.
Enyhén lisztezd be a munkafelületet, majd nyújtsd ki a tésztát kb. 30 x 45 cm-es téglalappá.
Kend meg a töltelékkel, egészen a szélekig.
A hosszabbik oldalról indulva szorosan tekerd fel a tésztát. Éles késsel szeleteld fel egyenlő darabokra.
Helyezd a csigákat a tepsibe, és takard le konyharuhával. Hagyd meleg helyen legalább 1 órát kelni, amíg a csigák duplájára megnőnek.

Sütés:

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
Süsd a csigákat 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek. Ha fogpiszkálót szúrsz az egyik közepébe, nem maradhat rajta nyers tészta.

Díszítés és tálalás:

Miközben a csigák sülnek, keverd össze a krémsajtot, a porcukrot és a vajat, amíg sima és krémes lesz. Ha sűrűbb mázat szeretnél, adj hozzá több vajat, vagy hűtsd le a keveréket.

Hagyd a csigákat 10 percig hűlni, majd kend meg a mázzal. Ha szeretnéd, díszítsd mézeskalács kekszekkel.

A csigákat a sütés napján a legjobb elfogyasztani. Ha marad, légmentesen záródó dobozban 1 napig szobahőmérsékleten vagy 1-2 napig hűtőben tárolhatod. Tálalás előtt melegítsd fel.

Megjegyzések:

1.Ha kenhető vegán vajat használsz, győződj meg róla, hogy hideg. Több lisztet kellhet gyúrás közben. Kókuszolajat is használhatsz, de adj hozzá egy extra csipet sót az íz kedvéért.
2.Az instant élesztőt nem kell előre felfuttatni. Más élesztőtípus esetén keverd össze a receptben szereplő tejjel és egy csipet cukorral. Várj, amíg buborékos lesz, majd használd a recepthez.
3.Ha nincs krémsajtod, készíts egyszerű vaníliás vajkrémet: 110 g vegán vajból és 100-200 g porcukorból ízlés szerint. Porcukor helyett használhatsz 1 evőkanál juharszirupot, és ízlés szerint növelheted az adagot. Máz vagy krém nélkül is fantasztikus!

Szép téli napokat!

Anna

Heti hírlevél

Szeretsz kertészkedni? 

Most kezded el és tanácstalan vagy, hogy mit, hogyan kellene csinálni?

Gyere és tanulj velem!

Ha szeretnél több információt, ha betekintést szeretnél a kertembe, akkor kattints a gombra.