Mi az a sörélesztőpehely?

Az inaktív élesztőpehely, más néven sörélesztőpehely, az utóbbi években egyre népszerűbb egyedülálló íze és táplálkozási előnyei miatt. Bár egyesek összetéveszthetik a sütéshez használt aktív élesztővel, az inaktív élesztőpehely teljesen más termék. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mi az inaktív élesztőpehely, milyen előnyei vannak, és hogyan tudod használni.

Az inaktív élesztőpelyhet a Saccharomyces cerevisiae nevű élesztőfajból állítják elő, amelyet általában sütéshez és sörfőzéshez használnak. Az élesztőt tápanyagban gazdag táptalajon, például csíráztatott árpán tenyésztik, majd betakarítják, mossák és szárítják. A kapott termék egy  sárgás por, diós, sajtos ízzel.

Az inaktív élesztőpehely egyik fő előnye a magas tápérték. Kiváló fehérjeforrás, mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyeket szervezetünk önmagában nem tud előállítani. Vitaminokban is gazdag, különösen olyan B-vitaminokban, mint a tiamin, riboflavin és niacin, amelyek fontosak az energiatermeléshez, valamint az egészséges bőr, haj és köröm megőrzéséhez. Az inaktív élesztőpehely ásványi anyagok, például cink, magnézium, folsav és kálium jó forrása is.

A B-vitamin tartalmának köszönhetően hozzájárul a az agy egészséges működéséhez. Ráadásul csökkenti a migrént, segít átvészelni.

Mint teljes értékű B-vitamin forrás elősegíti a szövetek gyors regenerálódását.

Tudtad, hogy erősíti a látást? A tiamin (B1-vitamin) és a riboflavin, azaz a B2-vitaminoknak köszönhetően.

Krómtartalmának köszönhetően elősegíti a cukorbetegek vércukorszint csökkenését.

A táplálkozási előnyök mellett a sörélesztőpehely finom umami ízt adhat az ételhez. Gyakran használják a sajt vegán helyettesítésére, mivel hasonló ízt lehet elérni vele. Szórhatjuk pattogatott kukoricára, tésztára, salátákra, vagy használhatjuk vegán sajtmártások készítésére is.

Továbbá használhatjuk levesek, pörköltek és sült zöldségek ízesítésére is. Jól működik a tofu, a tempeh és más növényi alapú fehérjék fűszerezéseként is.

Készülhet belőle vegán parmezán is, amiről receptet a Növényi étrend című e-könyvemben találsz.

Az inaktív élesztőpehely vásárlásakor fontos, hogy jó minőségű terméket keressünk. Keres olyan pelyheket, amelyek nem génmódosított és nem tartalmaz adalékanyagokat, tartósítószereket. Általában megtalálhatók bioboltokban, herbáliákban.

A sörélesztőpehely általában biztonságos élelmiszer, egyeseknél allergiás reakciót válthat ki. tartják. Ha élesztő allergiád van, jobb elkerülni.

Összefoglalva, az inaktív élesztőpehely egy sokoldalú és tápláló élelmiszer, amely különleges ízt és tápanyagot adhat az ételekhez. Kiváló fehérje- és B-vitaminforrás, így remek kiegészítője a vegán vagy vegetáriánus étrendnek. Használható sajt helyettesítésére, sós ételek ízesítésére, de akár turmixhoz. Ha még nem próbáltad a sörélesztőpelyhet, próbáld ki, magas tápanyagsűrűsége miatt érdemes helyet adnod a konyhában neki.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999