A méltányos kereskedelem a nemzetközi árucsere szokásos felfogásától eltérő megközelítés. Kereskedelmi partnerséget jelent, amely a hátrányos helyzetű termelők számára hivatott a fenntartható fejlődést előmozdítani elsősorban jobb kereskedelmi feltételek biztosításával, valamint a fejlett országokban folyó szemléletformáló kampányokkal. (FINE Az Alternatív Kereskedelem Nemzetközi Szövetsége, 1999. áprilisi közgyűlés)

A kereskedő és a résztvevő olyan árban állapodnak meg, amely kifejezi a termelők munka és anyagi ráfordításait. Ezzel a kezdeményezéssel a fogyasztóknak lehetőséget adnak, hogy javítsák a fejlődő országok termelőinek az életszínvonalát. A fari trade ültetvényeken nem dolgozhatnak gyermekek és a munkások is csak megfelelő körülmények között, megfelelő eszközökkel.

Egyes független minősítő szervezetek, mint például a Fair Trade Foundation a közösen meghatározott minimum ár fölött prémiumot is fizet a termelőknek, ha azok vállalják, hogy ezt a pénzt a közösség számára fontos célra fordítják: például orvosi ellátás, oktatás, ivóvízellátás stb.

Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet (ILO) az ENSZ szakosodott szervezete adatai szerint világszerte az 5-17 év közötti gyerekmunkások 60%-a mezőgazdaságban dolgozik, ami mintegy 98 millió gyereket jelent. A gyerekmunka hátterében elsősorban a családok szegénysége áll.

Szerencsére egyre több élelmiszer boltban kapható már Fair Trade logóval ellátott csokoládé, kakaó, kakaó alapú termékek, tea és kávé. Az áraik nyilván magasabbak, de ezzel is támogatod a termelőket,dolgozókat és nem járulsz hozzá az emberi kizsigereléshez. Én kifejezetten örülök, hogy drágábbak, így biztos, hogy nem veszek sokat és gyakran csokit (például). Kapható már Fair Trade banán (avokádó, mangó) is hazánkban. Téged is arra buzdítalak, hogy keresd a logót és ha már csokit veszel vagy kávét, akkor válaszd a méltányosat.

A tisztességes kereskedelem a diókat, olajos magvakat és olajos gyümölcsöket betakarító termelői szervezetek sokféleségével működik – kicsi mezőgazdasági termelők, ültetvényesek és néhány szerződéses alkalmazott is részt vesz ebben a termékkategóriában. Fidzsi-től Nicaragua-ig és Benin-től Pakisztánig az egyik közös vonás, hogy annak ellenére, hogy termékeik iránti globális kereslet növekszik, ezek a gazdák és a munkavállalók túl gyakran küzdenek a tisztességes megélhetés érdekében.

Néhány gyártó számára a távoli helyzet logisztikai kihívásokat jelent. Például a brazil diófélék természetesen nőnek az Amazonas esőerdő szakaszaiban. Az összegyűjtőknek először össze kell gyűjteniük a gyümölcsöket, amikor leesnek a fákról, majd kinyerve a magot a gyümölcsből, megszárítják és osztályozzák őket, végül kis csónakban vagy gyalog az erdőből kikötőkbe szállítják. Azáltal, hogy stabil árakat és életképes értékesítési lehetőségeket kínál termékeire, a Fairtrade elősegíti ezeket a távoli közösségeket, hogy megvédjék területüket az erdőirtás ellen. Ha elkerülik a monokultúrákra, például a pálmaolajra való áttérést, ez hozzájárulhat a biodiverzitás megőrzéséhez.

A Fairtrade támogatja továbbá a dió- és olajtermelőket az előleghitel és a Fairtrade Premium kiegészítő pénzeszközeinek elérése révén. A termelők be tudnak fektetni a minőségjavításba és a feldolgozó létesítményekbe, amelyek lehetővé teszik számukra a betakarításukból származó bevételek nagyobb részének begyűjtését.

A tisztességes kereskedelemnek más előnyei vannak a termelők számára is.

Sok dió- és olajtermék esetében a melléktermékek piaca is létezik. Például a kókuszdió nem csak a gyümölcsöt vagy a tejet, hanem a vizet, a héját is termeli – mindezt olyan termelők is értékesíthetik, akik ezen másodlagos termékekre szintén tisztességes kereskedelemben részesülnek.

Akár snackként, főzésre vagy a bőr megnyugtatására használjuk, a diófélék és az olajok a napi rutinunk része. A tisztességes kereskedelem dióinak és olajainak vásárlásával támogatod a stabil és fenntartható megélhetést a gazdálkodók és a munkavállalók számára ezen sokoldalú áruk mögött.

Anna

Forrás:
https://www.fairtrade.net/
http://xn--vdegylet-b1a.hu/fair-trade/

1 thought on “Miért is jók a Fair Trade termékek?”

  1. Pingback: 6 dolog, amire nem sajnálom a pénzt – Tudatosan élni

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999