A szénhidrátok kapcsán sokan a fehér kenyérre, a édességekre, tojásos tésztákra, chipsekre és édességekre asszociálnak. A nyugati étrendben ezek jelentik még mindig a szénhidrátokat. Azonban a HCLF étrend nem a korlátlan torta és chips evésről szól. Ebben a cikkben összeszedtem, hogy mi is ez az étrend.

Bizonyos emberek jobban működnek alacsonyabb szénhidrát bevitel mellett, míg mások a sok szénhidráttal vannak jól. Ezt fontosnak tartom leírni.

Vegyük sorba mi is az a szénhidrát mi a szerepe, és milyen fajtái vannak.

A szénhidrátok fő szerepe, hogy energiát szolgáltatnak. A legtöbb szénhidrát lebomlik és glükózzá alakul, ami felhasználható energiaként. A szénhidrátok zsírokká is át tudnak alakulni (tartalékolt energia) későbbi felhasználásra.

Nem a szénhidrátoktól fogsz elhízni, hanem a rossz szénhidráttól és a sok zsírtól. Vannak a (jók) teljes értékű és vannak a (rossz) finomított szénhidrátok. Az utóbbit jó, ha kerüljük és nem csak az alakunk miatt, hanem mert egészségtelenek is.

A teljes szénhidrátokra példa a zöldségek, a friss gyümölcsök, a magvak, a maglisztek, rezisztens keményítők, édes burgonya, zabpehely, quinoa, köles stb.

Másrészről a finomított szénhidrátokhoz tartoznak a cukros üdítőitalok, a gyümölcslevek, a péksütemények, a fehér kenyér, fehér tészta, fehér rizs és egyebek.

fotó: unsplash

Mint minden élelmiszernél itt is az a legfontosabb, hogy minél kevésbé legyen feldolgozott, tehát a fehér rizs egészségtelenebb, mint a barna vagy fekete, vörös, stb. rizs. Bár ezzel nem azt mondom, hogy soha többet ne egyél fehér rizst, hiszen mi is eszünk mértékkel, hanem igyekezni kell, hogy leginkább feldolgozatlan legyen a köret.

Zsír helyett, teljes értékű szénhidrát!

Egyszerű: a zsírt cseréld le teljes értékű szénhidrátra, hiszen a szénhidrát fele annyi kalóriát tartalmaz, mint a zsír. Egy tanulmány szerint az elhízott emberek nem fogyasztanak több kalóriát, mint a nem elhízott emberek. Testünk máshogy kezeli a zsírból és a szénhidrátból származó kalóriát. Nem a mennyiség, hanem a minőség számít. Testünk a szénhidrátból nyert kalória 23 százalékát képes elégetni, a zsír esetében pedig csak 3 százalékot. A fehérjéknél is hasonló a probléma, ugyanis az állati fehérjék fogyasztásakor szinte garantált, hogy zsírt is viszünk a szervezetünkbe. 

HCLF étrend, 80/10/10

Nathan Pritikin táplálkozástudományi szakember volt az első olyan kutató, akinek a nevéhez fűződik a 80/10/10-es szabály, vagyis együnk 80%-ban teljes értékű szénhidrátot, 10%-ban  fehérjét és 10%-ban zsírt. Természetesen a zsír, nem néhány evőkanálnyi olívaolajat jelent, hiszen a nyers ételek többsége tartalmaz zsiradékot. Pritikin 1976-ban publikálta első kutatását, ahol a világ különböző táján élő őslakosokat vizsgálta, és az étkezésük ez a 80/10/10 volt, és náluk ismeretlen betegségnek számít a szívroham, a rák vagy a cukorbetegség. Nem mindegy milyen típusú szénhidrátot fogyasztunk. A HCLF (magas szénhidrát, alacsony zsír) étrendben mindig teljes értékű szénhidrátokról beszélünk. 

Amikor nagyon kevés szénhidrátot eszünk, akkor a testünk leüríti a glikogénraktárakat (az emberi test energiaraktárait), amelyek energiaforrást biztosítanak. Testünk próbálja felvenni az energiát, de nem talál ott semmit. Sokan úgy hiszik ilyenkor csökken a zsírtömeg. Azonban ekkor testünk energia gyanánt elkezdi felhasználni a zsírt és az izmokat, és az izmokkal kezdi, mert gyorsabban és könnyebben tudja aminosavakká alakítani és energiaként felhasználni. Ez sehogy se jelent jót és egy végzetes körforgásba kényszerít.

Anna

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999