fbpx

A hal is hús!

Csak azért mert nem tudnak hangot adni a fájdalmaiknak, ők is éreznek. Azért mert nem a legszebbek, nem szívesen simogatod meg őket és nem adnak ki cuki hangokat, ők is élőlények, akik élni akarnak és nem élve megfulladni!

Azért enni halat, mert nekik 3-4 perces memóriájuk van (már van kint újabb tanulmány, hogy ez nem igaz) etikátlan és ostobaság.

A pisztrángnak például itt van a helye:

És nagyon nem itt:

Kereskedelmi halászat

Hatalmas futballpálya méretű ipari vonóhálós hajókat használnak, és fejlett elektronikai készülékeket a halak nyomon követésére és elfogására. Hatalmas hálók feszülnek ki az óceán felett mindent elnyelve, ami az útjukba kerül. Ezek az ipari vontatóhajók, párosulva a tengeri hal iránti megnövekedett étvágyunkkal, ijesztő tempóban szedik ki az óceánokból a tengeri életet. A 17 fő globális halászterületből 13 már ki merült vagy komoly csökkenés alatt áll.

A túlhalászat több milliárd egyéb tengeri élőlény szükségtelen halálát is okozza, úgy mint tengeri teknősök, bálnák, delfinek, tengeri madarak, fókák, különféle tengeri halak és egyéb fajok. Közülük a legtöbbet egyszerűen visszadobják az óceánba, holtan. Évente 7,3 millió tonna hal veszti életét teljesen feleslegesen a halászat miatt.

WWF szerint

„A tengeri teknősökre a halászat jelenti a legnagyobb veszélyt. Évente több százezer teknős akad bele kopoltyúhálókba, garnélahálókba és horgokba. Az álcserepes teknős, a levesteknős és a kérgesteknős mind veszélyeztetett fajok, és mindre óriási fenyegetést jelent a halászat.”

Tudtad, hogy évente több, mint 32 millió tonna halat fognak ki? A túlhalászás problémája már az 1800-as években is jelen volt.

A tengeri élet jelenleg még a földinél is gyorsabb ütemben haldoklik. Az ENSZ biodiverzitásról szóló jelentése egyértelművé teszi, hogy ennek a fő oka nem a műanyag, és nem is a vízszennyezés, a klímaváltozás, vagy a savasodás – hanem a halászat [de természetesen korántsem elhanyagolható a többi szegmens sem].

URALOM-című dokumentumfilmből részlet:

https://www.youtube.com/watch?v=55HdC936R8M

Mi a helyzet a hazai halakkal? 

Magyarországon mintegy 26 ezer hektáron tenyésztenek halat, amelyek a külpiacokon is népszerűek, jelentős mennyiséget, mintegy 30 millió eurónyi édesvízi halat értékesítenek a környező országokban év közben.

A többi európai országhoz képest rendkívül szerény a magyar halfogyasztás, egy főre számítva alig hét kilogramm, amely jellemzően az adventi és karácsonyi időszakhoz köthető.

A magyarok legtöbbje, tengeri halat fogyaszt, egyrészt az export miatt, másrészt a boltokban ritkán lehet hazai halakkal találkozni.

A Magyarországon nevelt halak se egészségesebbek a tengeri halnál. A tenyésztők a betegségek elkerülése végett antibiotikumokat adnak a halaknak vagy a tápba.

Mi a helyzet, ha kiülök a Balaton partra horgászni? Egészségügyi szempontból semmit se változtat. Másrészt, ők is állatok, éreznek, családjuk van és minden joguk meg van az ÉLETHEZ. Véleményem szerint semmi jogunk nincs elvenni egyetlen élőlény életét sem!

Egészség

A hal húgysav tartalma kiemelkedően magas. A köszvényben, reumában hasonló típusú betegségben szenvedőknek nagyon nem ajánlatos halat fogyasztani. A hal az a húsféle, ami a legkönnyebben rothad. A rothadási folyamat során olyan méreganyagok keletkeznek, melyek károsíthatják a bélfalat, majd azon átjutva eláraszthatják a szervezetet.

http://zoldujsag.hu/a-halfogyasztes-arnyoldalai-a-termeszetgyogyasz-szemevel-48265

Tengeri halat enni egészséges!

Azok,akik szerint egészségesebb tengeri halat enni emlékezzenek arra, mennyi kiszedhetetlen hulladékot és szennyezett ürüléket öntünk az óceánjainkba. A múltban az olaj, atom és a vegyi iparágak keveset tettek a tengeri környezet védelméért. A tengerfenékre vagy az alá önteni mindig kényelmes helynek bizonyult, hogy megszabaduljanak a kellemetlen hulladéktól.
“Egy többféle élelmiszert vizsgáló felmérésben a szardíniakonzerv bizonyult a legsúlyosabban hexaklórbenzol-szennyezettnek, míg a lazacról az derült ki, hogy általában véve a legszennyezettebb élelmiszer.
A lazacfélében rengeteg különböző kártevő elleni szert mutattak ki. A tenyésztett lazac lehet a legrosszabb, mely tízszer többet tartalmaz a PCB-knek nevezett toxikus vegyületekből, mint a vadon élő lazac.” – Michael Greger, MD- Hogy ne halj meg

Az omega-3 zsírsav

Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak közé (ALA, EPA, DPA) sorolható.

Jó hatással van a reumás panaszokra, a pikkelysömörre, a depresszióra, az agresszióra és a bélrendszeri fekélyekre. A halfogyasztás hátrányainak ismeretében azonban inkább válasszunk növényi forrásokat. A lenmagolaj hatszor annyi omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a legtöbb halolaj.

A lenmagolaj, a búzacsíraolaj, a szójababolaj és a spenót például nagy mennyiségben tartalmaz linolénsavat, melyből a szervezet az omega-3 zsírsavat előállítja.

Anna

Szeretnél egészséges életmódot kialakítani?

Számodra is az egészséged a legfontosabb, de nem tudod hol kezdj neki?

Én tudok segíteni, hogy egy olyan étrendet és életmódot alakíts ki, ami belefér az életedbe és amivel támogatod a szervezetedet! Ha úgy érzed, hogy készen állsz a változtatásra, akkor jó helyen jársz.