Sziasztok!

Zero waste témában mostanában nem nagyon írtam. Sokat gondolkodtam, hogy miről is írjak, és igazából az fogalmazódott meg bennem, hogy én nem is vagyok zero waste. De senki se lehet az.

Nem szeretem ezt a szót, beskatulyáz, tökéletességre kényszerít, miközben nem lehetünk tökéletes zero waste-ek.

A mai világban nem tudunk teljesen szemét nélkül élni. Egyszerűen nem lehet, még akkor sem, ha csak egy befőttes üvegnyi szemeted van egy év alatt. A zero waste az én felfogásomban nagyon összetett és több tényezős.

Nézzünk egy példát a tökéletes zero waste-re:

Ahhoz, hogy hulladékmentesen élj egy olyan házban kell élned , ami önfenntartó. Magadnak kell megtermeli az áramot, a tiszta vizet, a fűtést. Magadnak termesztened a zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, magokat. Magadnak készítesz lisztet, lekvárt, befőttet. Magadnak varrod a ruháidat, annak az alapanyagait saját magad termeled. Nem fűtesz fával, nem termelsz áramot fával. Mindent a természet erejével oldasz meg. Nincs telefon, internet, laptop,tv. Teljes mértékben önfenntartó vagy.

Most már látjátok, hogy miért is nem valósítható meg a zero waste életmód.

Na de akkor ne tegyünk semmit, mert úgy se tudjuk tökéletesen csinálni? Nem, dehogy is. Törekedni kell, mindig törekedni kell arra, hogy ehhez az idilli képhez közelebb jussunk. Úgy kell minden vásárlásunkat mérlegelni, hogy a saját körülményeinkhez képest közelebb kerüljünk a „tökéletes” zero waste életmódhoz. 

Egy nem tökéletes zero waste, vagy inkább hívjuk környezettudatosnak, oda figyel arra, hogy mit vásárol. Mérlegeli, hogy VALÓJÁBAN szüksége van-e az adott termékre. Most itt nem arra gondolok, hogy meg vegyem-e a lisztet vagy sem, vagy az almát. Itt most az alap élelmiszereken, gyümölcsön, zöldségen, stb. kívül van szó. A környezettudatos vásárló nem pazarol, nem veszi magát körül felesleges tárgyakkal, a minimalizmushoz közeli életet él. (minimalizmus=önkéntes egyszerűség)

Mondok egy példát:

A minap beugrottunk a Tescoba vásárolni, egy adott termék miatt mentünk oda. Megláttuk, hogy a törülközők akciósak, és azok között is volt egy, ami nagyon tetszett. Hófehér, pihe-puha és aranyozott szegélyű volt. Tökéletes lett volna nekünk. Egyet a kosárba is raktam, aztán meggondoltam magam. VALÓJÁBAN szükségem van még egy szett törülközőre? Van elég otthon? Jó állapotban vannak? Illene a fürdőszobába? Ezeket a kérdéseket tettem fel magamban és a döntésem végül az lett, hogy nem vettem meg. Ha nem gondolom át, akkor ma egy újabb törülközővel lennék „gazdagabb”. A régieket vagy leadom kutyamenhelynek, vagy eladom, vagy felhasználom. De még tökéletes állapotban vannak, így valószínűleg csak a szekrény aljában kötöttek volna ki.

Ezzel csak annyit szerettem volna mondani, hogy igen minden vásárlásunkat gondoljuk át. Attól, hogy valami akciós, jó árban van, akár még hasznos is, nem biztos, hogy szükségünk van rá. Ugyanez érvényes a ruhákra is. Az ötödik fehér (szürke, fekete) pólóra biztos szükséged van? Szükséged van 10 féle nadrágra? Tényleg? Nem csak azért veszed meg, mert mit mondanak mások… vagy mert azt látod a social mediában, hogy minden nap más nadrágban kell lenned, hogy divatos legyél?

Kicsit elkalandoztam, de a lényeg ugyanaz!

Miért olyan fontos ez a zero waste?

A Földünknek elege lett belőlünk. Ez látszik a naponta megtörténő katasztrófákból is. És senki se mondja nekem azt, hogy régen is voltak tüzek… senki se mondja, hogy szükség szerű, mert ez a tisztító tűz és bla bla bla…

Nem!

Ezeket a tüzeket mi okoztuk, én, te, mi az emberiség közvetve okoztuk, azzal, hogy kizsákmányoljuk, kihasználjuk a Földünket. Úgy bánunk vele, mintha lenne másik, mintha örökre megmaradna olyannak, amilyen volt. Pedig nem!

Igen régen is voltak tüzek Ausztráliában, igen régen is tomboltak hurrikánok az atlanti óceánon, igen régen is volt meleg tél hazánkban. De ilyen? De ennyire gyakran? De ilyen nagy mértékben?

Fel kéne ébredünk és tenni az ellen, hogy mindez rosszabb legyen! Jobb nem hiszem, hogy lesz (bocsánat, nem vagyok pesszimista, de ez az igazság), de rosszabb már ne legyen!

A zero waste, vagy környezet tudatos életmód, gondolkodásmód segít megóvunk azt, ami életet, élelmet, vizet biztosít számunkra… a Földet!

Anna

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999