Miért is fontos a cink? Miért írok erről egy külön bejegyzést? A tél és főleg a mostani időjárás kedvez a bacilusoknak és a vírusoknak. A c-vitamin mellett a cink bevitel az egyik legfontosabb, hogy megőrizzük egészségünket és támogassuk az immunrendszerünket.

A cink hatása a szervezetünkre

A szervezet cinkháztartása elsősorban a csontokban és a fogakban található, de jelen van az izmokban, a bőrben, az agyban és a májban is.

A cink egyensúlyban tartja a vércukorszintet (az inzulinhormon alkotóeleme), védi az immunrendszert (megfelelő ellátottság mellett megelőzhetők a megfázásos, influenzás megbetegedések), stabilizálja az anyagcserét, és támogatja a kiváló szaglás- és ízérzékelést. Ezen kívül részt vesz az anyagcsere folyamatokban, az enzimek aktiváló anyagaként tevékenykedik, a bőr védelmében gyorsítja a sebgyógyulást, csillapítja az ekcémás tüneteket, valamint elősegíti a nemi mirigyek működését.

Óvatosan a bevitellel

Azonban mint bármi más vitamint ezt is fenntartással kell kezelni.

Mérsékelt adagban (18-20 milligramm) történő bevitele esetén is a cink korlátozza a szervezet rézellátását, kivéve ha az étrended rézben gazdag tápanyagokat tartalmaz. Ha kevés kalciumot viszel be a szervezetbe, viszont a cinkbevitel magas, akkor a cink a kalcium bélből történő felszívódását is megnehezíti.

Rézben gazdag élelmiszerek: minimum 70% kakaótartalmú étcsokoládé, szezámmag, kesudió, kelkáposzta, hajdina, gomba (kucsmagomba), csicseriborsó

Kalciumban gazdag élelmiszerek: gomba, babfélék, mandula, földimogyoró, spenót, karalábé, kalcium bejegyzésben olvashatsz bővebben

Fontos a teljes értékű és változatos étrend, ami minden (szezonális) zöldséget, gyümölcsöt, gabonát és olajos magvakat tartalmaz.

Miben található cink?

A cinkbevitel megengedhető felső határértéke 40 milligramm naponta (19 évesnél idősebb felnőtteknél), az ideális ajánlott bevitel nőknek 8 mg, férfiaknak 10 mg naponta.

Cinkben gazdag élelmiszerek: A shiitake gomba, a spenót, a spárga, a mángold, a juharszirup, a zöldborsó, a zab, a tökmag, a szezámmag és a tönköly is.
A búzacsíra, a tökmag és a sörélesztő tartalmazza nagyobb menyiségben.

Cink hiány esetén:

  • Csökkent ízérzékelés és szaglás
  • Étvágytalanság
  • Növekedési zavar gyermekeknél
  • Depresszió
  • Gyakori megfázások és fertőzések

Sajnos sokkal többen szenvednek cink hiányban, mint ahogy azt gondolnánk. Ennek oka az egyoldalú és nem egészséges táplálkozás, a túlzásba vitt tejtermék fogyasztás. Figyeljünk oda a vitamin és ásványi anyag bevitelünkre, és ez nem csak a téli időszakban fontos. Étkezünk színesen és változatosan, részesítsük előnyben a teljes értékű növényi táplálkozást. Nem kell megijedni, hogy lehet cink hiányod van (ha hiány tünetek jelentkeznek érdemes vérvételre menni), kiegyensúlyozott étrend mellett semmiben nem szenved hiány a szervezet!

Forrás:
Phyllis A. Balch: Prescription for Nutritional Healing, Avery Trade; 5 Rev Upd edition, 2010
Zsupos I.: Cink, a szupertápanyag Partner: Ízek és Érzések, 2012
Herczeg A.: Vitamin kisokos, a cink
Earl Mindell: Earl Mindell’s New Vitamin Bible, Grand Central Life & Style; Rev Upd edition, 2011

Anna