Tudtad, hogy a világ országainak 80%-ában nincs törvény az állatkísérleteket illetően? 

Mit is jelent ez pontosan? Állatokat használnak arra, hogy egy pl testápoló összetevőit beinjekciózzák vagy a szemükbe cseppentik és megfigyelik, hogyan reagálnak rá az állatok. Egy szóval kínozzák őket. Ketrecekben tartják, bántják és mindenféle betegségeknek is kiteszik őket miattunk. Valójában szükség lenne erre? Tényleg szükség van arra, hogy kínozzanak élő érző állatokat csak azért, hogy legyen mivel bekennem a testem? A kókuszzsír, a shea vaj vagy a különböző olajok nem elegek? Tényleg el tudjuk ezt viselni, hogy miattunk szenvednek és halnak meg állatok ezrei? 

De nem csak a testápoló összetevőivel kísérleteznek, hanem mindenféle sminktermék, parfüm, szépségápoló termékek, fogkrém, gyógyszerek, mosószerek, öblítők, takarítószerek és ki tudja még mivel. Kérlek, ne támogasd ezeket a cégeket, ne hagyd szenvedni őket. Harcolj azért, ami helyes! 

Egyes becslések szerint évente 500 000 000 állaton végeznek állatkísérleteket. Az esetek többségében kutyákon, csimpánzokon, egereken, patkányokon és nyulakon tesztelnek, de előfordulhat az is, hogy halakon, lovakon, madarakon vagy macskákon végzik a kísérleteket, az esetek 70-80%-ában mindenféle érzéstelenítés nélkül. Ráadásul minden állatot boncolnak, tehát biztos halál vár rájuk. 

 

Akkor mit tudsz tenni?

Először is ha bármilyen termékeket vásárolsz keresd a fenti logók valamelyiket. Azonban, ha csak vegan logót, jelzést látsz egy terméken, az sajnos nem garantálja azt, hogy az állatkísérlet-mentes lenne. Egy nagyon jó példa erre a Love Beauty and Planet márka. Nagyon sok jót írnak, hogy a csomagolás újrahasznosított és „etikus, fenntartható” alapanyagokból dolgoznak. A Henkel által forgalmazott ez a márka, ami ismert a hatalmas mennyiségű pálmaolaj-felhasználásáról, ráadásul a többi márkájuknál nem is foglalkoznak ezzel a kérdéssel.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy ha egy termék állatkísérlet-mentes, az nem jelenti azt, hogy a márka vagy az anyavállalat is az. Tudni kell azt is, hogy ha a cég forgalmaz Kínában, akkor az nem állatkísérlet mentes, hiszen Kínában kötelező állatokon tesztelni! 

Melyik márkát válaszd?

Ha szépségápolásról van szó akkor a Lush és a The Body Shop! Mind a két cég fedhetetlen, megbízható és kiváló termékeik vannak. A Dm márkája az Alverde, Balea. Azonban én hozzátenném, hogy amit csak tudsz készíts el magad, hiszen így nem lesz csomagolás és nagyobb a valószínűsége, hogy természetes hozzávalók lesznek a termékeidben.

Sminkszereket illetően, a KAP, Catrice, Essence, I <3 Makeup by Makeup Revolution, további termékek a lenti linken.

Ha takarítószereket, mosószert stb. keresel mert neked nem vált be a mosódió, az EcoEgg vagy a házi készítésű mosószer, takarítószer, akkor a CleanEco-t megint tudom ajánlani, mint az előző cikkemben vagy a Frosh-t. De én még mindig amellett vagyok, hogy, amit lehet készítsünk el magunk, hiszen csak pár percbe kerül. 

https://www.cruelty-free-beauty.hu/markalista/

A fenti listában megtaláljátok azokat a márkákat, akik Cruelty-free és vegan termékeket árulnak. Továbbá a Cruelty Cutter nevű alkalmazással a boltokban azonnal tájékozódhatsz, hogy az adott terméket tesztelték-e állatokon. Sajnos nem minden márka van benne, főleg az ilyen Noname márkák, de azokat nem is érdemes meg venni. 

Kerüld ezeket a márkákat!

Fa, Love Beauty and Planet, Nu Skin, Dove (maga a Dove CF, de az anyavállalat, az Unilever nem), Signal, Oral-B, Garnier, 

A teljes lista itt megnézhető!

Azért karácsony előtt terveztem ezt a bejegyzést, mert ilyenkor a drogériák polcai tele vannak, tisztálkodási ajándékcsomagokkal. Sokszor a fa alatt valamilyen tusfürdő, testápoló vagy parfüm rejtőzik. Ezért is kérlek titeket legyetek körültekintőbbek. Ha már ilyen ajándékokat adtok, akkor nézzetek utána, legyetek etikusak. Állítsatok össze ti egy csomagot, amik állatkísérlet mentesek, erőszak mentesek és ugyanolyan illatosak is. 

Kattints a képekre:

Saját magatok is készíthettek fürdőbombát, testápolót, ha szeretnétek kézzel készült ajándékokkal meglepni a családot. 🙂

Elsősorban ezért is mondtam le és cseréltem le természetes alapanyagokból álló termékekre a szépségápolási dolgaimat. Nem használok testápolót, nem szárad a bőröm, mert kézműves szappant használok. Nincs sampon  és balzsam flakonom, mert szilárd sampont használok, nem kell sminklemosót vásárolnom, mert el készítem magamnak olajokból. Sorolhatnám. 

Recepteket a következő bejegyzésben megtaláljátok. 

Kellemes készülődést a karácsonyra,

Anna

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999