Ez a nyers vegan csokis mogyorós torta az első, amit nyersen készítettem. Egyáltalán nem kell megijedni ettől. A nyers annyit jelent, hogy nem kell sütni, kell egy jó aprítógép és már lehet is alkotni. Elrontani se nagyon lehet az egyszerűbb recepteket. 

Forma: 18cm-es torta karika 

Alaphoz:

  • 18 db cukrozatlan datolya (ha kemèny akkor áztasd be olyan 30 percre)
  • fél bögre sótlan földimogyoró (kb egy maroknyi)
  • fél bögre mandula vagy dió (kb egy maroknyi)
  • egy csipet só

A krém réteghez:

  • 24 db datolya (az eljárás itt is ugyanaz, ha száraz)
  • 4 evőkanál földimogyoró vaj ( amit házilag is el tudsz készíteni. A késes aprítóba önts 400g mogyorót és addig járasd, amíg krém állaga nem lesz, meg-meg állítva a gépet, a tartály faláról lekaparva a száraz réteget, olyan 25 perc alatt kész)
  • 1 evőkanál datolya szirup, ami lehet agavé is de datolyával finomabb.
  • csipet só 

A csokis réteghez:

  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 2 evőkanál mogyorovaj 
  • 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Itt írnám, hogy melegítsd elő a sütőt 180 fokra, de ehelyett inkább azt írom, hogy csinálj helyet a fagyasztóban.

Az alaphoz először is kókuszolajjal vagy sima olajjal kenj ki egy 18 cm átmérőjű torta formát. Lehet ez pite forma is. 

A hozzávalókat késes aprítógépbe tedd és zümmögtesd addig amíg tészta állaga nem lesz, formázhatónak kell lennie. Az egészet rakd bele a formába és nyomkod le úgy, hogy az oldalára is jusson egy kicsit. Tehát legyen egy kis pereme. Mehet a fagyasztóba.

A krém hozzávalói is mehetnek az aprítóba. Ennél a folyamatnál fontos a türelem. Nehezen fogja vinni. Ekkor adhatsz hozzá a datolya áztató vizéből egy kicsit. Sokáig kell járatni a gépet, de előbb utóbb krémes massza lesz a tartályban ☺ 

Ez mehet az alapra és tedd is vissza a fagyasztóba. 

Készítsd el a csokis réteget. Egy kis fazékban olvaszd össze a kókuszolajat a mogyoróvajjal. Majd add hozzá a kakaóport. Ízlés szerint tehetsz még egy keveset hozzá, ha csokisabban szeretnéd. Ezt szépen oszlasd el a tortán és rakd vissza a fagyiba egy kicsit. Miután megdermedt át teheted a hűtőbe.

Voila kész is ☺
Anna

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Heti hírlevél

Szeretsz kertészkedni? 

Most kezded el és tanácstalan vagy, hogy mit, hogyan kellene csinálni?

Gyere és tanulj velem!

Ha szeretnél több információt, ha betekintést szeretnél a kertembe, akkor kattints a gombra.