A banán kenyér nagytesója a sütőtökös kenyér, ami mennyei. Ha szereted a sütőtököt (de ha nem akkor azért) próbáld ki ezt a receptet. Variálhatod kedvedre, hogy mit teszel bele. Lehet benne dió, mandula, pekándió, csokicsepp, ezek keveréke, vagy csak úgy simán magában. Hm…. nagyon jó!
Hozzávalók:
- 100 g zabliszt
- 50g mandulaliszt
- 90 g zabpehely
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1/2 tk sütőpor
- 2 tk sütőtökös fűszerkeverék
- nagy csipet só
- 2 evőkanál őrölt lenmag + 6 ev víz
- 95 g almapüré (lereszelt alma)
- 150 g méz/juharszirup/rizsszirup ( 80 ml vagy 1/3 csésze)
- 280 g sütőtök püré
- pici vanília aroma
- 50 g csoki csepp
A zablisztet, a mandulalisztet, a zabpelyhet, a sót, a fűszereket, a szódabikarbónát és sütőport szórd egy nagy tálba és keverd el alaposan. Tedd félre. Egy kis tálban keverd el az őrölt lenmagot és a vizet, ez lesz a tojás helyettesítő. Egy másik tálba mérd ki az édesítődet, az alma és sütőtök pürét, a vaníliát és ha kocsonyás a lenmag akkor azt is. Alaposan keverd át, és tedd félre egy kicsit.
Kapcsold be a sütőt 180 C°-ra, egy püspök kenyér formát bélelj ki papírral.
Keverd össze a száraz és nedves hozzávalókat, majd keverd bele a csoki cseppeket, vagy magokat ha használsz. Szórd meg a tetejét tökmaggal.
Tedd be sülni a sütőbe 50-55 percig süsd, de a felénél, vagy hamarabb takard le, mert a tökmag hamar megéghet. Ha készen vagy vedd ki és hagyd úgy ahogy van, majd ha langyosra hűlt vedd ki a formából és rácson hűtsd ki. Nem kell teljesen átsülnie, ruganyosnak, kicsit nedvesnek kell belül lennie, akkor a legjobb.
Kellemes sütést, és karácsonyi készülődést,
Anna