A legjobb ételek akkor készülnek amikor csak így mindent össze dob az ember és megfőzi vagyis nálam így van.

Quinoa helyett csinálhatod rizzsel, kölessel vagy bulgurral is. Nekem még van egy adagnyi quinoa-m aztán már nem veszek, mert a köles a hazai változata (tápanyag tekintetben), így miért is utaztatnám meg a quinoat és venném el azoktól az emberektől, akiknek igazán szükségük lenne rá.

A köles:  

  • Ismert prebiotikus aktivitása, mely hozzájárul a jó baktériumok mennyiségének növeléséhez – ezek kulcsszerepet játszanak az emésztés elősegítésében.
  • A köles lúgosító hatása miatt képes visszaállítani a sav-bázis egyensúlyt, mely magas húsfogyasztás miatt, egészségtelen szokások, de akár sztressz hatására is felbomolhat.
  • Magas protein- és minimális zsírtartalma mellett 73g jó minőségű szénhidrátot is tartalmaz. Ez mellett gazdag vitaminokban és olyan ásványi anyagokban, mint a fogakat védő fluor, a haj, a bőr, a körmök, a szem és az érfal egészségét védő szilícium, vagy a megfelelő vérképzéshez szükséges vas. Azonban legnagyobb mennyiségben káliumot tartalmaz, mely csökkenti a magas vérnyomás-, a beszűkülő artériák-, a plakkformálódás esélyét, végső soron szívproblémák kialakulását.
  • Sportolók számára is hasznos, hiszen a köles a B-vitaminok többségét tartalmazza. Ezek felelnek az energiatermelésért, energiát biztosítanak a szervezet számára, azzal, hogy támogatják a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok anyagcseréjét. További jó hír testépítőknek: 11g fehérjét tartalmaz. Érdekesség, hogy triptofánt tartalmaz, ami egy olyan esszenciális aminosav, mely segíti a szerotonin termelődését. A szerotonin örömhormonként is nevezik, mert jelentős pozitív hatása van a közérzetre és, de az alvászavar elleni hatása is ismert. Tartalmaz továbbá egy másik érdekes anyagot is, ez a kovasav, ami a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi.

Na de nézzük a receptet:

(4 adag)

  • 1/2 bögre száraz quinoa/köles/rizs + 1 bögre víz
  • 2 kisebb répát juliennre vágva vagy reszelve
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csomag baby spenot
  • 1 konzerv vörös bab
  • 2 marok fagyasztott vagy 1 konzerv kukorica
  • Só, bors, chili
  • Friss petrezselyem (elhagyhato)
  • 1 fej brokkoli (elhagyhato)

A quinoat felteszem dupla mennyiségű vízben főni.

Addig a hagymát lepirítom egy kis olajon vagy vízen. Mehet hozzá a sárgarépa is, ha kellően megpuhult akkor hozzáadom a spenótot is. Addig kevergetem amíg össze nem fonnyad. Sózom, borsozom és egy kis őrölt chilit is rakok bele. Beleborítom a leszűrt és átmosott babot.

Főzöm még pár percig, belekeverem a kukoricát is és ha a quinoa felszívta az összes vizet, hozzá keverem. Alaposan elkeverem, ha van otthon bele vágok egy fél csokor petrezselymet is.

Ha úgy tartja kedvem, akkor az előre felvágott és pihentetett brokkoli rózsákat megpárolom egy kicsit, megszórom borssal és sóval.

Friss zöldségekkel és/vagy salátával eszem!

Tadaaam kész is

Jó étvágyat, 

Anna

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999