Rakott cukkíni

Ha már szezonja van, használjuk ki ezt a remek zöldséget. Annyiféleképpen el lehet készíteni, de én most főételt csináltam belőle. A vegán rakott cukkini, a kesuszósszal a tetejével mindenkinek ízleni fog ezt garantálom. Azt se fogják megkérdezni, hogy „hol van a hús?”. Na kipróbálod?

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb cukkini
  • 100 g hántolt árpa vagy rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag (180g) marinált tofu vagy natur
  • ½ tk kurkuma
  • 1 tk pirospaprika
  • fokhagymapor
  • só, bors
  • 1 ev. olivaolaj
  • 100 g sótlan (natur) kesudió
  • 1 doboz vegán tejföl
  • petrezselyem zöld

Rakott cukkíni elkészítése

Az egyik nagyobb cukkinit vágd szeletekre és egy grill serpenyőben olaj nélkül pirítsd le. Használhatsz sima serpenyőt is, csak mielőtt beleteszed a cukkinit nagyon forrósítsd fel!
A másik cukkinit reszeld le.

A vöröshagymát vágd apró darabokra és egy közepes serpenyőben kevés olajon kezd el dinsztelni. Ha már barnul, akkor reszled vagy nyomd hozzá a két fokhagyma gerezdet. Add hozzá a reszelt cukkinit és a morzsolt tofut. Keverd jól össze és alacsony hőmérsékleten főzd.

Mindeközben tedd fel kétszeres mennyiségű fúszeres vízben főni az árpát. Ugyanúgy tedd fel főni a kesudiót is, de annak a vizét nem kell fűszerezni.

A cukkinis-tofus keveréket fűszerezd be sóval, borssal, kurkumával, pirospaprikával és adj hozzá egy kis petrezselyemzöldet is.

A vegán tejfölt keverd ki kevés sóval, borssal, fokhagymaporral és petrezselyemzölddel. Tedd félre.

Ha megfőtt az árpa akkor szűrd le és keverd a cukkinis-tofus keverékhez. Kóstold meg és ha kell fűszerezd még. Majd tedd félre.

Ha a kesudió fő már legalább 20-25 perce, akkor azt is leszűrheted és hideg vízzel mosd át, hogy lehűljön.

Tedd át egy kicsi késes aprítóba vagy kisebb turmixba (Nutribullet) és kevés víz, só, bors fokhagymapor társaságába turmixolt krémessé. A vizet mindig apránként adagold és a végeredmény egy sűrűn folyós állag legyen.

Kapcsold be a sütőt 175 °C-ra, légkeveréses módban.

Jöhet az összeállítás:

Egy kerámia vagy jénai tálat nagyon kicsit olajozz ki. A szeletelt cukkinik felét sorakoztasd fel, hogy szépen belepjék a tál alját, picit megsózhatod, borsozhatod. Erre öntsd rá az összes cukkinis-tofus keveréket. Egyengesd el és kend meg a vegán tejföllel.

Tedd rá a maradék cukkini szeleteket és sózd meg egy kicsit, majd öntsd rá és egyengesd le rajta a kesuszószt.

Tedd be a sütőbe 30-35 percre.

Jó étvágyat!

Anna

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük