Negyedik lépés a zero waste életmód kialakításában a szelektálás! Ez nem is olyan nehéz, hiszen manapság már minden háznál van szelektív kuka, vagy a nagyobb csomópontokon fellelhetőek. Nemrég volt egy cikk az egyik internetes oldalon, hogyha szelektíven gyűjtesz, akkor biztos valamit rosszul csinálsz. Igen, sokan nem tudják, hogy pl. a blokk-ot nem lehet a papírosba dobni, hiszen az hőpapír és nem újrahasznosítható.

Kezdetek

A legegyszerűbb módja, hogy könnyen szelektálni tudd a szemeted, ha a konyhában kialakítasz egy műanyagos és egy papíros kosarat. A cél, hogy nagyon ritkán kelljen üríteni. Nálunk egy havonta egyszer történik meg, és a két kosár mérete is kicsi, direkt, ezzel is ösztönözve, hogy ne vásároljunk feleslegesen.

Nézzük mit hova dobhatsz:

Papír: vegyes papír, hullámkarton-papír

  • pl.: újság, könyv, csomagolópapír, papírdoboz, kartondoboz lapjára szétszedve, italos kartondobozok: kiöblített tejes-, gyümölcsleves dobozok

Műanyag: 

  • pl.: kizárólag ásványvizes és üdítős PET-palackok és azok lecsavart kupakjai, műanyagflakonok, műanyagszatyrok, fóliák (csak csomagolási műanyag)
  • Hungarocell: CSAK A HULLADÉKUDVARBAN LEHET LEADNI!!

Fém: (általában a műanyagos szelektív kukába kell dobni)

  • pl.: konzerves, üdítős, sörös fémdobozok

Fehér üveg:

  • Italos, befőttes és parfümös üvegek

Színes üveg:

  • boros, sörös és pezsgős üvegek

Használt olaj: HULLADÉKUDVARBAN LEHET LEADNI!

  • Használt sütőolaj: konyhai használtolaj és flakonjai (a MOL benzinkútnál és a COOP egyes üzleteiben is le lehet adni)
  • Fáradtolaj: gépkocsi használt olaja és flakonjai
Információ a www.fkf.hu oldalról

Segédeszköz műanyagokhoz: (katt a képre a cikkhez)

Nem az a lényeg, hogy ha van szelektív kukád, akkor megveheted a PET-palackos vizet, vagy bármi mást. Ne ez legyen a kifogás a tudatos vásárlás ellen.

A szelektív hulladékgyűjtőbe kerülő hulladék is csak egyfajta szemét, ezért igyekszem ennek a mennyiségét is leredukálni. Egy háztartás átlagos szeméttermelésének a harmadát a komposztálható, másik harmadát az újrahasznosítható, vagyis szelektíven gyűjthető hulladék teszi ki. Tehát már csak az utolsó egy harmaddal kell kezdeni valamit.

Sokaknak az a kifogásuk, azzal érvelnek a szelektív hulladékgyűjtés ellen, hogy úgyis mindent egybe öntenek. Ez azonban egy tévhit, amibe kényelmi szempontok miatt kapaszkodnak a legtöbben. Az általános rendszer az az, hogy vagy a teherautó belseje osztott vagy pedig kívülről teljesen egyformának tűnő autók külön típusú hulladékokat szállítanak. Nálunk egy héten kétszer jön a szelektív autó, egyszer a műanyagost, máskor pedig a papíros kukát viszik el.

Szelektálás magad körül

Szelektálni a már meglévő dolgaink között is lehet. Minden évszakváltásnál átnézem a ruhatárunkat, kiválogatom, amiket már nem szívesen hordunk vagy egyszerűen meguntunk. Ugyanezt teszem a használati tárgyakkal is a konyhában, nappaliban. Nincs szükségem 5 fakanálra, hiszen maximum három edény fér el a tűzhelyen.

Mikor elkezdtem a hulladékcsökkentést a házban, átnéztem a háztartási gépeimet is. Sok felesleges dolgot találtam, amik működőképesek voltak, így azokat eladtam vagy elvittem a Cseritibe, a ruhákkal együtt.  Igyekszem a minimalista életmódot követni, hiszen minél kevesebb dolog vesz körbe annál könnyebb az életed. Nincs a polcon hatvan mütyür, max. egy két fényképkeret, virág. Így takarításkor sokkal könnyebb dolgom van.

Csak bátorítani tudlak, hogy szelektíven válogasd szét a szemeted, és a szelektív kuka tartalmát is csökkentsd. Továbbá egy óriási szelektálás a házban csak jól tud esni a léleknek.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Anna

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999