A harmadik  lépés a hulladékmentes élet felé a reuse, azaz használd újra és újra a már meglévő dolgaidat! Javítsd meg, ha lehet és használd, ne vegyél azonnal újat. Nézz szét otthon mielőtt elmennél megvenni valamit, hátha akad olyan, amit akár egy kis átalakítással használhatsz. 

Készítsd el magad

A DIY fénykorát éli, nézz videókat, olvass utána… nagyon hamar megjön a kedved, hogy te is átalakíts valamit és egy régi tárgy új életre keljen. 

Tudom, hogy egyszerűbb és gyorsabb beugrani egy lakberendezési áruházba vagy egy boltba és megvenni ami éppen kell (ha kell, és nem csak felindulásból vásárolunk), de ez az életmód nem erről szól. Lassíts le egy kicsit, ne akarj mindent azonnal.

Nekem is sokáig tartott megtanulnom, sőt még mindig tanulom a türelmet. Nem csak magamfelé, de kifele is, én is mindent azonnal akartam, házat, kocsit, az Ikeabol mindent, hogy olyan szobám/konyhám legyen, mint ott. Aztán rá kellett jönnöm, hogy ha mindennek megadom a módját és szánok rá időt, akkor ha készítek valamit azt jobban becsülöm, igazán a sajátomnak érzem majd. 

Rohanó világban élünk, senki se ér rá semmire, közben órákat tudunk eltölteni a telefonunkat nézve vagy a boltban álldogálva. Miért ne kreatívkodhatnál otthon egyedül ezzel is énidőt tartva, vagy akár közösen a barátaiddal?

Persze ez is csak akkor lehet környezettudatos, ha valóban szükséged van arra a dologra. Ha kezdesz is vele valamit, akár ajándékba adod.

Reklámok

Ma már nincs olyan felület, ahol ne reklámokban ütköznénk. A mai fogyasztói társadalomban mindenkit naponta árasztanak el a reklámok, “vedd meg azt, menj el ide, csak úgy lehetsz szép, ha ezt használod, xy is ezt használja vedd meg te is…” Ha azonnal nem is vásárolsz, ott motoszkál a fejedben, hogy láttad azt a terméket és neked bizony szükséged van rá.

Nagyon nehéz, hogy elmenni megvenni valamit, amire tényleg szükségünk van, hogy közbe ne jusson eszünkbe az a reklám, amit a minap láttunk. Azonnal meg akarjuk venni. Mégis azt mondom, hogy lépjünk túl ezen, és tényleg azokat a dolgokat vegyük meg amikre szükségünk van. A boltokban el tudok menni az olyan csomagolt termékek mellett, amiket meg tudok venni kimérve is. Persze a célom az, hogy ne kelljen boltba mennem, hanem otthon vagy a piacról mindent biztosítani tudjak. 

Reuse

  • A használt befőttes üvegeidet, tovább használhatod tárolás céljából. Én nemcsak a savanyúságot, paradicsomszószt tárolom benne, hanem a vöröslencsét, sót, szárazbabot, kölest, kókuszreszeléket, lenmagot…, és ebbe kérem a piacon is a terméket. 
  • Valamint egy befőttesüveget használok a konyhában a surolókefe tárolásra, fürdőszobában a szódabikarbóna, mosószóda tárolására. Kreatív megoldás lehet, ha veszel üvegfestéket és mécsest készítesz belőle. Rengeteg megoldás és ötlet van a pinteresten is 🙂 nézelődj!
  • A régi cipős dobozokban tárolok a szekrényben olyan dolgokat, amikre ritkán van szükségem. 
  • A már nem olyan esztétikus konyharuhákat felvágtam kisebb darabokra, és ezeket használom papírtörlő helyett.
  • Igaz én kaptam tetra pelenkát, de gyermekes családban, ha már nincs rá szükség, a legjobb törlőkendő születhet belőle. Én portörlésre és a konyhában szoktam szárazra törölni vele felületeket.
  • A már elhasználódott fogkefét takarításra még be lehet fogni.
  • Ha még használsz vegyszereket, de már kifogyott és saját magad szeretnéd készíteni, akkor a flakont ne dobd ki. Így nem kell újat venni, csak feltölteni.
  • Gyűjtöm a succulenseket,kaktuszokat emellett rengeteg bögrém van, amit nem használok, de elajándékozni se szeretném. Ebbe ültettem bele a kis növénykéimet.

Sokáig lehetne még sorolni, de láthatod, hogy nagyon sok mindent újra lehet használni, és nem kell emiatt legyártani valamit, és szemétbe se kerül.

Köszönöm, hogy végigolvastad!

Anna

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999