Májustól júniusig van szezonja, számos vitamin forrása és remek tisztító, lúgosító zöldség. Igen ez mind a spárga jótékony hatásai. Nem véletlenül hívják a zöldségek királyának. Ismerd meg te is ezt a sokféleképpen elkészíthető, finom zöldséget.

Több fajtája is létezik

Három ismert fajtája van: a zöld, fehér és lila spárga. Leggyakrabban a zölddel és a fehérrel lehet találkozni a piacokon, boltokban. Személyes kedvencem a zöld.

A fehér és a lila a föld alatt nő, a lilának csak a kis feje látszik ki. Ezeket érdemes meghámozni főzés előtt. A zöld az a felszín felett nő és ezért is lesz szép zöld színe. Őt nem kell hámozni, a zsenge, friss hajtásokat nyersen is fogyaszthatod.

A spárga jótékony hatása mind a három fajtában jelen van, bár a fehér és a lila spárga kevesebb vitamint tartalmaznak, így is remek vitamin források.

fotó: pixabay

Felhasználása

Nagyon sokféleképpen el lehet készíteni. Lehet belőle leves, mártás is. A leggyakrabban párolva és sütve készítem el. Remekül illik hozzá a fokhagymás-citromos-olivaolaj. Grillezve egyszerűen mennyei lesz.

Ha serpenyőben sütöd érdemes előtte pár percig lobogó vízben blansírozni. A kis fejeket nem szükséges.

Legutóbb spárgás tabbouleh-t készítettem belőle, de nagyjából minden salátához, vagy sült krumplihoz sütök spárgát is.

fotó: unsplash

A spárga jótékony hatásai

Mivel a spárga eléggé vízhajtó, így egy méregtelenítő kúrában is ott lehet a helye. Vízhajtó hatásának köszönhetően remekül tisztítja a veséket és a kiválasztó szerveket.

Szénhidrátban és zsírba szegény, de kiemelkedően magas a rost tartalma, így nem csak a veséket, de a bélrendszert is tisztítja.

Magas antioxidáns tartalma miatt segít a sejtregenálásban és lassítja az öregedést is. Az antioxidánsok azokat a vegyületeket jelenti, amelyek csökkentik szervezetünkben az oxidatív stresszt, azaz a biológiai “rozsdásodást”.

A-vitaminban, B1-vitaminban, B2-vitaminban, C-vitaminban és E vitaminban és folsavban gazdagok. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, sok káliumot, a nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént. A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint világos fajtában.

Mivel kalóriatartalma igen csekély (20kalória/100 gramm), így kimondottan szuperétel estére.

Használjátok ki ti is ezt a rövid szezont és egyet sok-sok spárgát!

Anna

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük